Smugglade sprit för miljoner genom tunnel

NYHETER

Sprit för miljontals kronor smugglades ut genom en tunnel från den amerikanska militärbasen.

I måndags greps två sydkoreaner misstänkta för den omfattande spritsmugglingen.

Nu ifrågasätts säkerheten på militärbasen.

Foto: reuters
Tulltjänstemän inspekterar tunneln som användes för att smuggla alkohol till ett värde av närmare 15 miljoner svenska kronor.

Två sydkoreanska män greps i måndags misstänkta för att ha smugglat ut minst 58 000 lådor öl och 4 000 lådor vin värda nära 18 miljoner kronor från USA:s största militärbas Yongsan utanför Seoul i Sydkorea.

Smugglingen har skett genom en 20 meter lång tunnel som gått mellan stora containers på basen där alkoholen förvarats till ett litet kafé strax utanför det militära området, uppger BBC.

Männen öppnade nyligen U-Turn Espresso Coffee Shop, ett kafé vars enda syfte tros vara att dölja mynningen på tunneln.

Tullen kom de båda smugglarna på spåren efter ett anonymt tips.

- Vi fick tips om att en smugglarliga opererade i området för drygt två månader sedan, säger Cho Min-ho, talesman för tullen i Sydkorea, till Reuters.

Än så länge misstänks ingen amerikansk soldat vara inblandad i de kriminella aktiviteterna. Amerikanska myndigheter har dock inlett en undersökning av hela händelsen.

Det hela är ytterst pinsamt för USA då landets baser i Sydkorea ska hålla högsta beredskap. Antiamerikanska demonstrationer är inte ovanliga i landet och det finns ett överhängande hot från Nordkorea.

Åsa Asplid