Två män fällda efter dödsskjutningen i Landskrona

31-åring fick tio års fängelse

NYHETER

LANDSKRONA

En 31-årig man dömdes på fredagen till tio års fängelse och utvisning efter skottlossningen i Landskrona förra sommaren då en man sköts ihjäl och en annan man skadades svårt. En 34-årig man fälldes för försök till dråp och fick sex års fängelse.

En natt under midsommarhelgen i fjol blev två män beskjutna då de åkte i en bil i centrala Landskrona. Båda sköts i huvudet. En av dem, en 24-årig bosnier bosatt i Nederländerna, avled en vecka senare.

En 24-årig man bosatt i Landskrona, men även han av bosniskt ursprung, skadades svårt.

Utredningsarbetet har tagit lång tid. En av de två gärningsmännen greps i januari i år på gränsen mellan Österrike och Tyskland sedan han varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Lunds tingsrätt anser att det var 31-åringen som sköt den 24-årige bosniern till döds men friar honom för försök till mord.

Den 34-årige mannen frias från åtalet för mord, men döms för försök till dråp. Även offret var åtalad och dömdes till ett års fängelse för grovt vapenbrott.

Något mordvapen har inte hittats. Men ett handeldvapen påträffades under offret och en pistol på marken en bit därifrån. Vapnen tillhörde 24-åringen och pistolen var laddad och skjutklar vilket kan tyda på att 24-åringen var beredd att skjuta innan han själv sköts i huvudet.

Ytterligare en man, 28 år gammal, som förekommit i utredningen fälldes för grovt vapenbrott och fick sex månaders fängelse.

De två gärningsmännen har hela tiden nekat till alla anklagelser och sagt att de inte ens var på platsen vid tidpunkten för skjutningen.

Åklagarens bevisning har bland annat bestått av ett 30-tal vittnen.

TT