- Segern är vår

Centerledaren tror på knapp vinst för nejsidan

1 av 2 | Foto: mats strand
VILL BLI STATSMINISTER Maud Olofsson nöjer sig inte med att vara nej-drottning - hon har siktet inställt på statsministerposten.
NYHETER

UMEÅ

Nej-sidan vinner - men det blir på håret.

Det spår centerledaren Maud Olofsson.

Men nej-drottningens ambitioner stannar inte vid en nej-seger.

- Jag vill inte vara drottning - jag vill bli statsminister, säger hon.

I går kampanjade Maud Olofsson på hemmaplan. Förutom några ungmoderater verkade en majoritet av gymnasiepubliken i det västerbottniska nej-fästet vara för kronan och mot euron.

- Den här regionen har sett effekterna av ökad rörlighet, det är människorna här som tvingats flytta. De har blivit bufferten, säger Maud Olofsson.

Men i opinionsmätningarna minskar nej-sidans försprång rejält.

Fördelar med EU

- Det kommer att bli mycket jämnare än vad de tidigare opinionsmätningarna har visat men jag tror att vi kommer att vinna.

Till skillnad från nej-kollegorna i vänster- och miljöpartiet betonar Maud Olofsson EU-medlemskapets alla fördelar. Det är EMU-projektet som är skakigt - därför ska svenskarna rösta nej. Åtminstone nu.

- Ett nej kan innebära ett ja, det öppnar för att vi kan ändra oss, säger hon.

Många skrämskott

Kampanjen så här långt får underkänt. Det är för mycket skrämselpropaganda, tvärsäkra svar och orealistiska löften.

- Vi lovade varandra i början av valrörelsen att vi skulle försöka ge svenska folket underlag att fatta rätt beslut. Jag har försökt att hålla det medan andra målat allt svart eller vitt och har gjort väljarna förvirrade, säger hon.

Hon skräder inte orden när hon attackerar sina borgerliga partiledarkollegor. De borde lägga korten på bordet och säga sin ärliga mening om uppgörelsen mellan socialdemokraterna och LO.

- Ur ett borgerligt perspektiv kan man ju aldrig acceptera att riksdagen bedriver konjunkturpolitik eller bygger upp buffertar för att få mer arbetsmarknadspolitik. Men i ivern att hålla samman ja-sidan har man undvikit att säga vad man egentligen tycker.

- Det är bara vi som är i opposition mot regeringen numera.

Splittringen på nej-sidan ser hon inte som ett problem - tvärtom. Centerledaren kämpar inte bara för ett nej - det ska vara ett borgerligt nej.

Därför vill hon inte synas mer än nödvändigt med den övriga nej-sidan.

- Vi skiljer oss åt och det vill jag föra fram. Samma skillnad finns på ja-sidan, trots alla allianser. De har maktmänniskor som kan låtsas att de är överens men i grunden är de också oense.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM