Nu stoppas Estoniafilmen

Men Aftonbladet har sett Rabes miljonprojekt

1 av 2 | Foto: TOP STORY FILMPRODUCTION
Hollywoodstjärnan Donald Sutherland är med i filmen.
NYHETER

POSTDAM/STOCKHOLM

Utpressning, kidnappning och atomvapensmuggling.

Filmen om Estonia är en actionthriller där svenska myndigheter försöker dölja sanningen.

Vasamuseet har stoppat en inbokad visning av filmen.

Men Aftonbladet har sett den.

I "Baltic Storm", den tyska journalisten Jutta Rabes film om Estonia, finns actionthrillerns alla ingredienser. På Östersjöns färjor smugglar forna KGB-agenter topphemliga komponenter från det sovjetiska atomprogrammet. Komponenterna säljer de till USA, men i stället för att leverera varorna väljer de att spränga färjan smuggelgodset finns på - Estonia.

Men en kvinnlig journalist - läs Jutta Rabe - som granskar olyckan inser snart att svenska myndigheter gör allt för att dölja sanningen om katastrofen.

"Regeringen inblandad"

Filmen är våldsam och full av specialeffekter. Svenska myndighetspersoner framställs som korrupta, lögnaktiga och arroganta.

- För mig står det klart att den svenska regeringen var djupt involverad i olyckan, säger Jutta Rabe.

Den 28 september, på dagen nio år efter katastrofen, var det tänkt att filmen skulle visas för anhörigföreningen ELA på Vasamuseet i Stockholm.

Men nu stoppas visningen.

- Filmen är en form av dramadokumentär. Budskapet är att Estonia sänktes för att undanröja spåren av vapensmuggling. Det är en obehaglig spekulation i människors sorg, säger Keith Wijkander, överintendent vid Statens maritima museer.

Förutom actionscener med Hollywoodskådespelare innehåller filmen även autentiska bilder från Jutta Rabes dykningar vid Estoniavraket.

- Tillämpar man svensk lagstiftning är dykningarna att betrakta som gravskändning. Vi vill inte bli förknippade med detta. För oss är det viktigt att museet uppfattas som opartiskt och respektfullt mot de anhöriga, säger Wijkander.

Jutta Rabe:

- Det är helt groteskt. Vi har aldrig bett museet godkänna eller ta ställning till filmen. Det här kan inte uppfattas som något annat än försök till censur.

Filmen, som även har Hollywoodskådespelaren Donald Sutherland i en viktig roll, har premiär i Tyskland den 13 oktober. Kort därefter går den upp i England.

"Staten censurerar"

Men i Sverige har Jutta Rabe inte lyckats hitta någon som vill distribuera filmen.

- Vi hoppas hitta en distributör och även om vi blir utsatta för direkta eller indirekta censurförsök från den svenska staten, så ska vi nog hitta metoder att nå ut med filmens innehåll till det svenska folket, säger hon.

Filmen har kostat nära 90 miljoner kronor att göra, men den är knappast Rabes sista inlägg i efterspelet kring olyckan.

- Under inspelningen har jag fått tillgång till mycket nytt uppseendeväckande bevismaterial. Det är mycket möjligt att jag även gör en dokumentärfilm om Estonia, säger hon.

Men Allan Soonman, 44, ordförande i den internationella stödföreningen DIS som kämpar för att Estoniakatastrofens skuldfråga ska lösas, är glad åt Vasamuseets beslut.

- Jag miste mina föräldrar och jag vill inte att katastrofen ska förvandlas till ett kommersiellt jippo. Filmen är utstuderat spekulativ och oetisk, säger han.

Efterspelet till Estoniaolyckan

Asbjørn Svarstad