Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Finns Grynet för dig, på riktigt, Elin Ek?

- Jag pratar om henne som en tredje person och hon har sitt eget liv. Men Grynet har sitt universum och jag har mitt.

Det är Elin Ek som kommer oss till mötes, ingen tvekan om det. Jeans och tröja, inte en paljett i sikte. Under tre intensiva år har hon levt med tevefiguren Grynet. Gapiga, gränslösa, glittriga Grynet med tiara och rosa motorsåg. Älskad av fjortisar, men också avskydd.

Över hundratusen mejl har Grynet fått.

Nu tränar Elin på att hålla Grynet på avstånd. Så att hon kan få ett eget liv. Hon är 26 år, hon fäster sina mycket gröna ögon på mig och berättar eftertänksamt hur Grynet föddes i en gul folkvagn och om sin egen uppväxt i Sundsvall där allt var tillåtet - allt utom Barbie och teve.

   

Vilka ogillar Grynet?

- Medelålders män. Vuxna, som har en maktposition. Hon provocerar dem å det grövsta. De är så himla vana att respekteras. Grynet manar till uppror. Hon bryter flicknormen: att vara snäll så man blir omtyckt. Grynet bara utgår från att alla älskar henne som hon är.

Vad säger de?

- Framförallt handlar det om språket. De tror jag säger en massa saker jag inte säger. "Fan" är ett ord jag i princip aldrig sagt som Grynet. Hon säger "skitbra" och "skitdåligt". "Fanken" har jag sagt en gång. Men de skriver: "hon säger fan och skit i varannan mening". Jag anmäldes till granskningsnämnden för att ha sagt "sjukt bra".

Hur bemöter du det?

- Jag kan inte bemöta, jag har fått över hundratusen mejl. Jag hinner inte ens svara alla som skriver: "Jag älskar dig" och "Du har fått mig att våga mer". Eller breven från mammor till flickor som är lite runda och har glasögon och får tycka att de liknar Grynet.

Varför vill du göra teve?

- Jag ville ha makt över teve. För jag...ÄLSKAR teve. Älskar att se på teve, prata om teve, göra teve. Det är så demokratiskt. Så jäkla starkt. Ta bara EMU. All information kommer via teve. Numera är det så. Och jag känner: där vill jag vara.

Hur länge har du känt så?

- Sedan var jag liten. Känslan att vakna upp en söndagmorgon och veta att ikväll är det Cosby. Den är fantastisk. Hemma fick jag inte titta på teve så ofta. Men min kompis hade video hemma, hennes mamma var läkare och jobbade jour. Medan hon sov satt vi och tittade.

Så fick du en praktikantplats i Växjö.

- Ja, och tänkte att nu jäklar ska jag få in en fot. Och så hittade jag Maria, vilken tur, min bästa lekkamrat. Hon var redaktör. Det tog en halv minut, så var vi igång. Vi är väldigt lika, vi skrattar hela tiden och kan leka-leka-leka.

Hur då lekte?

- Vi pendlade mellan Göteborg och Växjö i min lilla gula folka och kunde sitta hela vägen och prata finska, fast vi inte kan ett ord finska. Eller vara en ensamstående mamma med tre barn. Alla de lekarna ledde till att vi vågade prata om hur det var att vara en knasig tonåring. Vi har båda varit tjejer som tagit väldigt stor plats.

Och hur kom Grynet till?

- Medan vi pratade om vad vi inte skulle våga utan att bli skitnervösa. Som att spela luftgitarr på stan. Det triggade oss. Vi skrattade jättemycket och sa: "tänk om man skulle..." Så höll vi på och lekte, minst ett halvår, innan vi sa: Vi gör henne - vi gör en sån tjej!!

Vad vågar inte Elin?

- Som Grynet gör? Jättemycket. Jag skulle inte spela luftgitarr i den utsträckningen. Till exempel.

Varför ser Grynet ut så här?

- Jag berättade för Maria att när jag hade tråkigt och skulle se på teve klädde jag ut mig. Jag hade säkert tio stycken thaisidenklänningar hemma och en tiara. För det blir så mycket roligare då. När jag städar tar jag kanske på mig högklackade skor, det blir också roligare.

Hur gammal är Grynet?

- Fjorton, säger många, men vi har inte satt någon ålder och pratar inte om hennes familj. Jag är själv en hetero, svenskfödd, medelklasstjej" men den normen vill jag inte stoppa in Grynet i.

Hur hade du det som fjortis?

- Hmm. Alltså; jag skulle ALDRIG vilja uppleva puberteten igen. Du har otroliga förväntningar på dig. Å andra sidan har man ingen makt. Alla har åsikter om hur du ser ut och beter dig.

Hur hanterade du det?

- Jag växte upp i ett gränslöst hem, i vänstervågen, då barn skulle lära sig på egen hand. Jag har aldrig haft en middagstid i hela mitt liv. Enda regeln var väl att inte titta på teve.

Följaktligen måste du jobba på teve.

- Precis. Det var det jag ville ha.

Vad tycker du om det idag?

- Jättebra på många vis. Men barn behöver gränser, också. Jag hade nog behövt middagstider och läggtider. För att slippa visst ansvar. För det blir otroligt stort ansvar för ett barn att se till att man kommer hem innan det blir mörkt.

Vad tyckte dina klasskompisar om dig?

- Svårt att säga. Jag tog som sagt mycket plats. Krävde att få ordna fredsdemonstrationer och diskutera rasism. Vi var några tjejer som gaddade ihop oss och lyfte varandra. Jag kan idag tänka på de där andra tjejerna som inte ville läsa högt, men tvingades tills de grät. Fan, att det skulle vara så.

Vad gjorde du?

- Ingenting. Jag var väl upptagen av att själv hänga kvar, behålla platsen jag skaffat mig. Men nu har jag det med mig. Grynet säger; "Man är som man är". Det är jätteviktigt. Jag träffar mammor nu som säger: "det är ingen Grynet i min dotter, hon är så rädd och blyg och tyst och feg". Och då känner jag hjärtknip. Det är så hemskt. Mammorna önskar att döttrarna vore som Grynet, tog mer plats. Men om tjejen är tyst, då får man väl för fan ta sig an det på nåt annat vis. Då brukar jag som Grynet gå fram och viska till den tjejen: "Du, man är ju som man är, eller hur? Så ta ingen skit!"

Ska flickor bejaka sin lust till rosa?

- Ja, så länge man bejakar det andra också, inte bara det prinsessfluffiga. Grynet har tiara för att det är snyggt, och för att det är skitdåligt och orättvist att bara prinsessor ska få ha. Grynet hade inte slagit igenom om hon varit kombatgrön.

Finns Grynet för dig, på riktigt?

- Jag pratar om henne som en tredje person och hon har sitt eget liv. Men Grynet har sitt universum och jag har mitt. Det är skitviktigt. Jag och Maria har jobbat så enormt mycket med Grynet. Nu tränar vi på att hålla Grynet borta. Jag säger; i helgen bjöd jag in mina grannar. Och Maria säger: Bra gjort! Å, så duktigt!

Hur märkte du att du behövde det?

- Det började bli svårt med kompisar som inte jobbar med Grynet. Jag kan nästan inte relatera till något annat. Jag gör inget annat än jobbar, ofta tolv timmar om dagen, och med Grynet. Där satt jag och hade inget att tillföra i snacket utöver teve-teve-teve.

Hur mår svenska flickor?

- Jag kan så klart tycka det är skitjobbigt att se deras stringtrosor under gympabrallorna. Att tonårstiden sexualiseras så mycket. Grynet har liksom inte kropp, om hon inte dansar eller räkna håren på tårna. Samtidigt: många flickor tar jäkligt mycket plats. På väg hit i bussen såg jag en, hon vräkte ut sig, kastade sin jacka till en kille och sa: "Bär hem den, jag orkar inte." Tjejer är mer politiska idag. De är veganer eller tar andra aktiva beslut. Men klart, alla är inte kaxiga, alla går inte på Adolf Fredriks musikskola.

Somliga skär sig i armarna.

- Ja, det kanske är motståndet de möter, insikten att det inte är så lätt. Så fort de börjar skolan ska de vara tysta.

Grynet har inga gränser - hon vill synas, sjunga i schlager-SM, bli minister. Skulle hon vika ut sig?

- Nej. Det ser så himla kallt ut.

Jobba som väderflicka?

- Ja, hon skulle tycka det var kul, men på sitt vis. Hon skulle kanske sjunga vädret" det skulle bli mer som Grynet med väder.

Hur länge fortsätter du med Grynet?

- Så länge jag och Maria skrattar. Men det är svårt att profilera sig som tjejteam. Rätt så många killar kan: Hannes Holm och Måns Herngren, Killinggänget... men vi kämpar som djur för att få höra ihop.

Vad driver dig?

- Jag hinner inte tänka på det. Jag jobbar, kommer hem. Äter fil och flingor och går och lägger mig.

Varför ville du konfirmera dig?

- Jag ville ta reda på om det var något för mig, eftersom jag inte hade med det hemifrån. Och jag hittade något som passar mig jättejättebra.

Vilken Gudsbild har du?

- Det är så otroligt privat.

Hur var det att bli vuxen?

- Jag älskar att vara vuxen. Jag älskar att ta på mig högklackade skor. Tänk att bli 30. Vuxenhet är att göra aktiva val. Har jag köpt tolv glassbåtar i en kartong kan jag välja att äta mer än en. Samhället är utformat för vuxna. Jag har längtat länge.

Kerstin Weigl
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet