11 september: 70 procent skyller på Saddam

Amerikanerna tror att Saddam låg bakom terrorattackerna

NYHETER

Tvåårsdagen av terrorattackerna mot USA närmar sig och nu står det klart att majoriteten av amerikanerna tror att Saddam Hussein låg bakom.

Men det finns inga bevis för att så är fallet.

Sju av tio amerikaner tror fortfarande att Saddam Hussein hade ett finger med i spelet när Pentagon och World Trade Center attackerades av kapade flygplan för två år sedan.

Detta trots att Bush-administrationen säger att de inte har några bevis som pekar mot Saddams inblanding.

Oklart logik

Majoriteten av kaparna var saudier med koppling till al-Qaida. Men det påverkar inte vanligt folk i USA. De tror att Saddam Hussein ligger bakom terrorattackerna, skriver Washington Post som genomfört undersökningen med det något förvånande resultatet.

Men enligt John Mueller, politisk forskare i Ohio, är det inte konstigt att folk, trots bristen på bevis mot Saddam, tror att han ligger bakom attackerna.

– Det är lätt att se Saddam som en demon. Det blir en allmän förvirring. Folk vet att de inte gillar al-Qaida och att de är livrädda efter den 11 september. De vet att Saddam är en dålig kille och så kopplar de ihop de två sakerna, säger Mueller.

Bush utnyttjar situationen

Enligt vissa kritiker har president Bush inte varit sen att utnyttja missuppfattningen. Den kom väl till pass när Bush ville skapa opinion för kriget mot Irak, skriver Washington Post.. Missuppfattningen gör det också lättare för Bush att motivera att USA har så många soldater kvar i Irak.

Malin Ekmark