Lindh skyller USA och Israel för Abbas-avgång

”Stort bakslag för fredsprocessen”

NYHETER

RIVA DEL GARDA

Utrikesminister Anna Lindh lägger en stor del av skulden för den palestinske premiärministerns avgång på USA och Israel.

- Det här är ytterligare ett stort bakslag för fredsprocessen, säger hon.

Nyheten om Mahmoud Abbas avgång kom samtidigt som EU:s utrikesministrar träffades i turistorten Riva del Garda i norra Italien. EU har länge insisterat på att palestiniernas president Yasser Arafat måste vara kvar som samtalspartner för det internationella samfundet. USA och Israel har dock enbart velat träffa Abbas. Enligt Lindh gav de därmed den palestinska premiärminstern "dödskyssen", eftersom det ökade rivaliteten mellan Abbas och Arafat.

Hon tillägger dock:

- Arafat har definitivt ansvar för vad som hänt. Han har motarbetat (Abbas).

Lindh tycker ändå att EU måste stå fast vid Arafat som samtalspartner, eftersom han är vald till president av palestinierna och har folkligt stöd.

Enligt Anna Lindh finns det ett stort samförstånd hos EU:s utrikesministrar att inom en vecka försöka samla ihop de internationella parterna i fredsprocessen, EU, USA, Ryssland och FN, för att diskutera läget.

Utrikesministrar skulle på lördagen också behandla frågan om den palestinska organisationen Hamas ska terroriststämplas av EU. Det är ett önskemål från USA och Israel.

I EU är bland andra Storbritannien, Nederländerna och Danmark för en terroriststämpling.

EU har sedan tidigare satt upp Hamas militära gren på sin terroristlista. Bland andra Frankrike är kritiska till att sätta upp även övriga grenar av organisationen.

Utrikesminister Anna Lindh vill inte kommentera diskussionerna kring Hamas.

Peter Wallberg/TT