Höga militärer åker limousin för miljoner

Riskerar att få betala tillbaka 100.000-tals kronor

NYHETER

Flera höga militärchefer riskerar att få betala tillbaka stora summor pengar efter att de missbrukat försvarets limousinservice.

Topparna har använt servicen för att åka till privata tillställningar och för resor mellan bostad och arbete, avslöjar Svenska Dagbladet.

Försvaret har en limousinservice som höga militärer kan utnyttja i Stockholmsområdet.

Hittills i år har den kostat drygt 1,7 miljoner kronor. Enligt prognosen för hela året kommer totalnotan att landa på tre miljoner.

När Svenska Dagbladet granskade körjournalerna visade det sig att många av resorna gått mellan militärernas bostäder och olika restauranger. Och till och från olika baler.

Enorma återbetalningar

Försvarets internrevision granskar nu vilka av resorna som har privat karaktär, det vill säga resor som militärerna själva ska betala.

Enligt SvD:s källor kan granskningen leda till att höga befäl krävs på över hundratusen kronor var för att ha missbrukat limousinservicen.

Anledningen till att försvaret från början införde limousinservicen för cheferna var att man ansåg att det blev billigare än alla taxinotor. I praktiken blev det dock dyrare. En knapp kilometer kan kosta 700 kronor, skriver SvD.

Malin Ekmark