Toppmilitärer åkte limousin för 2 miljoner

Generalerna behöver inte åka taxi eller tunnelbana

1 av 3 | Foto: SCANPIX
ÖB Johan Hederstedt.
NYHETER

Försvarets toppchefer tar inte tunnelbana eller taxi.

De har egen limousinservice. Hittills i år har de åkt för två miljoner kronor.

Ibland för att de inte ska behöva åka hem och byta kostym om de ska bort på kvällen.

Försvarshögkvarterets högsta militärer har rätt att bli skjutsade i bil med egen, säkerhetskontrollerad chaufför i tjänsten.

Chefsservicen, den så kallade militära limousinservicen som sköts både i försvarets egen regi och av inhyrda privata företag, gäller cirka 25 personer, inklusive ÖB Johan Hederstedt.

Hämtat fruar

Hittills i år har de 25 höga militärerna åkt för 2 miljoner kronor.

Förra året kostade resorna skattebetalarna drygt 3,5 miljoner kronor, enligt ställföreträdande ÖB Hans Berndtson.

Enligt Svenska Dagbladet, som har granskat försvarets körjournaler, har många av resorna gått mellan arbete och bostad - något som enligt försvarets egna regler för alla utom ÖB bara är tillåtet i undantagsfall.

Andra resor har gått mellan militärernas bostäder och restauranger - och ibland har limousinservicen använts för att hämta militärernas fruar.

Utredning pågår

Försvarshögkvarteret motiverar servicen med att den är billigare än taxi, men enligt SvD är minimiavgiften 350 kronor - och resorna har oftast blivit mångdubbelt dyrare jämfört med taxi.

Nu ska både en intern och en extern revision granska resorna - och enligt SvD kan flera generaler på försvarshögkvarteret tvingas betala tillbaka hundratusentals kronor för att ha missbrukat limousinservicen.

En av de höga militärer som utnyttjar limousinservice den relativt korta sträckan mellan bostaden på Lidingö och försvarshögkvarteret på Östermalm i Stockholm är Hans Berndtson själv, den som har undertecknat reglerna.

"Väldigt slöseri"

Resorna har kostat mellan 1 000 och 2 000 kronor tur och retur.

- När jag åker från bostaden till arbetet är det en start på en tjänsteresa. Det kan vara så att man ska på en mottagning på kvällen på en ambassad eller en militärattaché eller ett förbandsbesök. Istället för att åka tillbaks till bostaden igen för att byta kostym eller typ av uniform åker vi vidare direkt från arbetsplatsen. Det skulle bli ett väldigt slöseri samhällsekonomiskt om man skulle åka fram och tillbaks hela tiden.

Generallöjtnant Johan Kihl utnyttjade chefsservicen för att åka till och från Elitloppet på Solvalla. Det kostade skattebetalarna 2 100 kr. Han försvarar resan med att han är försvarets representant i den beridna högvakten som deltog på Solvalla den söndagen.

- Annars går jag aldrig på trav, säger han till SvD.

Fler exempel finns

Det finns fler exempel:

När nio generaler i maj i år var på kadettbal på Karlberg i Stockholm åkte de limousinservice för 14 734 kronor.

Och när fem högt uppsatta militärer skulle lyssna på konsert i Berwaldhallen kostade bara transporten dit 6 136 kronor.

Försvaret måste följa dessa regler:

Kerstin Nilsson