Slaget avgörs i tv-rutan

Lena Mellin: Två miljoner väljare har inte bestämt sig än

Foto: ULF HÖJER
KRONA VS EURO Ulla Hoffmann (nej), Maud Olofsson (nej), Lars Leijonborg (ja), Bo Lundgren (ja), Peter Eriksson (nej), Alf Svensson (ja) och Göran Persson (ja) har sju dagar på sig att värva röster. Det är nu - i tv - som folkomröstningen avgörs.
NYHETER

Nu vässas replikerna. Den här veckan avgörs folkomröstningen - i televisionen.

Två miljoner röster står på spel.

Statsminister Göran Persson har sagt det själv. Det är hjärtat som avgör folkomröstningen om euron. Inte hjärnan.

Tidningar är oöverträffade i sin bredd och i sitt faktaunderhåll. Men den som vill komma åt hjärtat och vädja till magkänslan ska satsa på tv, ett känslomedium.

Följaktligen är tv-tablåerna den sista veckan fyllda av program som helt eller delvis handlar om euron, Centralbanken, demokratin och ekonomin.

Folkkära politiker på ja-sidan

Om den här folkomröstningen följer samma mönster som de senaste riksdagsvalen och omröstningen om EU-medlemskapet 1994, så kommer åtminstone en tredjedel av väljarna att fatta sitt slutliga beslut den här veckan.

Det betyder att åtminstone två miljoner röster står på spel sista veckan. Ett lyckat framträdande i tv kan betyda vinst. Ett misslyckat kan vara detsamma som förlust.

Ja-laget toppar med några av Sveriges populäraste politiker.

Göran Persson (ja) satsar allt på SVT:s slutdebatt på fredag. Den är två timmar lång och väntas få rekordpublik. Statsministern har avsatt hela dagen till förberedelser.

Carl Bildt (ja) var med i slutdebatten redan 1994. Det gör han om i SVT på fredag. Bildt anses gå hem i både höger- och vänsterlägret.

Anna Lindh (ja) deltar både i TV4:s ja-kväll på onsdag och i SVT-debatten. Liksom Bildt lyssnar väljare på båda sidor om blockgränsen till henne.

Lars Leijonborg (ja) fick inte vara med i SVT men revanscherar sig med bland annat både ja-kvällen i TV4 och slutdebatten i samma kanal.

Okända kort på nej-sidan

Nej-laget väljer en annan taktik. De satsar på några relativt okända kort. Exempelvis styrelseproffset Rune Andersson, finansmannen Sven Hagströmer och Grön ungdoms språkrör Zaida Catalán.

Maud Olofsson (nej) tar TV4:s nej-kväll och slutdebatten på lördagen.

Per Gahrton (nej), tidigare riksdagsledamot och nu ledamot av EU-parlamentet, får inte plats i de avgörande debatterna.

Gudrun Schyman (nej), en av nej-sidans populäraste företrädare, får nöja sig med ett enda framträdande. I Agenda i kväll.

Leif Pagrotsky (nej), ministern som går emot statsministern och partilinjen, får inte plats i några planerade debatter. Han får satsa på nyhetsprogrammen i stället. Ett nog så gott alternativ.

Vid 10-tiden på söndag kväll vet vi vilken taktik som gick hem bäst. Ja-sidans toppnamn. Eller nej-sidans kombination av folklighet och företagsledare.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM