Han måste få folk att rösta

Gräsrötterna ska vinna ett nej åt nej-generalen

1 av 4 | Foto: mats strand
SJÖSTEDTS TUFFA KAMP På nej-sidans första demonstration i går i Göteborg gick vänsterpartister sida vid sida med kristdemokrater och folk från revolutionär kommunistisk ungdom. Sista veckan kommer att bli hård för Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets nej-general. "Jag är rädd att debatten sista veckan kommer gå över i personangrepp och ekonomiska hot."
NYHETER

GÖTEBORG

Valkampanjens första demonstration mot EMU hölls i går.

Nej-sidan satsar på en gräsrotseffekt i slutspurten.

- Ja-sidan har pengarna och makteliten - vi har folkrörelsen, säger Jonas Sjöstedt, v.

Nej-kampanjen laddar för en tuff slutstrid sista veckan. I går gick demonstrationståg genom Göteborg, Karlshamn och Boden.

Kd och v sida vid sida

I Göteborg tågade omkring 900 nej-sägare den traditionella 1 maj-sträckan från Järntorget till Götaplatsen.

- Vi vill visa att vi är många och har politisk bredd, säger vänsterpartiets nej-general Jonas Sjöstedt.

Under parollen "Makten ljuger - rösta nej till EMU" blandades vänsterpartiets röda fanor med miljöpartiets grön-gula. Kristdemokrater mot EMU sida vid sida med Ung vänster och Kommunistiska förbundet.

På Götaplatsen drev ståupparen Ronny Eriksson med ja-sidans alla argument.

Men säker på en nej-seger är han inte.

- Det vore en sensation. Det skulle vara första gången gräsrötterna går emot etablissemanget, säger han.

"Ett knappt nej"

Gräsrotskampen är en medveten strategi. Den icke-borgerliga delen av nej-sidan vill vara en proteströrelse mot den politiska och ekonomiska makten. En Davids kamp mot jätten Goliat. Gårdagens demonstration förstärker bilden.

EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt tror att de kommer att lyckas - men det blir tufft.

- Det blir ett knappt nej. Jag är rädd att debatten sista veckan kommer gå över i personangrepp och ekonomiska hot. Att folk skräms till att rösta ja.

Vill få alla att rösta

En nej-seger kräver att väljarna låter bli sofflocket. Det är ja-sidan som vinner på ett lågt valdeltagande, menar Sjöstedt.

- Nej-sidans anhängare är till stor del glesbygdsbor, människor som inte har så hög utbildning, låginkomsttagare och ungdomar. Det är de som först låter bli att gå och rösta.

Vänsterpartiet har velat lämna EU ända sedan Sverige gick med. Enligt en kampanjarbetare börjar den kampen med förnyad styrka redan den 15 september.

Jonas Sjöstedt vill dock inte tala om ett EU-utträde. Folkomröstningen handlar om EMU - inte EU, betonar han.

- Vi vill lämna EU oavsett om det blir ja eller nej i folkomröstningen. Men om någon, säg miljöpartiet, skulle föreslå det i riksdagen så skulle de bli nedröstade.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM