"Stor risk att ta ut pengar"

NYHETER

Stress och maktlöshet gör oss aggressiva - då ökar brotten i bankomatkön.

Den 53-årige man som höggs ned i en bankomatkö i fredags retade sig på att det gick för långsamt.

Mannen som fick två knivhugg i kön till en bankomat i Älvsjö i södra Stockholm i fredags kommer att klara sig. En 24-åring sitter anhållen misstänkt för dråpförsök och kommer att begäras häktad.

Aftonbladets sammanställning av brott vid bankomater visar att rån och stölder är de vanligaste brottstyperna. Många gånger med personskador som följd.

Under sommaren har dessutom ett tiotal fall av ombyggda kortspringor till bankomater som spelat in koden avslöjats. Bland annat i Stockholm.

Jobbigt att köa

- Det är alltid en stor risk i samband med att man tar ut pengar från bankomater, säger Leif Tell på Stockholmskriminalen.

Bortsett från risken att bli rånad i bankomatkön är det många som rent generellt tycker att det är jobbigt att köa. Irritationer uppstår lätt, speciellt i krogköer.

Maktlös när tiden går

- I grunden handlar det om en upplevd kontrollförlust. Man upplever sig bli fördröjd och känner sig maktlös inför detta, säger psykologen Gunnar Aronsson.

- När det gäller krogköer blir många provocerade av den så kallade gräddfilen, människor som får gå före i kön. Det väcker en känsla hos vissa av att ha blivit ratade och avvisade, en känsla som kan vara svår att hantera.

Även i vardagslivet upplevs köande som stressande.

- I vårt samhälle har många människor ett mycket snävt tidsschema med många tidsavstämningar under dagen. Blir man då uppehållen i en kö ökar stresspåslaget då man tänker på allt annat som blir försenat.

Värst är det för människor som har personlighetstypen A.

- En människa med en sådan personlighetstyp är tävlingsinriktad, mycket tidsmedveten och ambitiös, och drabbas också lättare än andra av stressrelaterade sjukdomar, säger Gunnar Aronsson.

Allt vanligare med våldsbrott vid bankomater - här har det hänt i år

I går

Peter Pettersson, Anna Lindström