13 greps i jakt på liga

Hells Angels- medlem och VM-medaljör bland de misstänkta

1 av 2 | Foto: MARCO GUSTAFSSON
Polisrazzia Polisen har länge spanat på de misstänkta. I april slog man till och gjorde husrannsakan på 21 adresser, bland annat i Hells Angels högkvarter i Bromma.
NYHETER

Den svenska rikskriminalen och finländska polisen jagar en liga som sysslar med grova ekobrott och mord.

Bland de misstänkta finns en Hells Angels-medlem, en efterlyst pistolman och en VM-medaljör.

Rikskriminalens

projekt har pågått sedan i vintras under stor sekretess.

Målet har varit en grupp tungt kriminella män, de flesta av finländsk härkomst. Ligan håller främst på med grova ekobrott, men polisen har även uppgifter om vapen- och narkotikabrott.

- Det finns indikationer om våldsbrott, men vad vi kan styrka återstår att se. Vi har samarbetat med polisen i Finland, säger rikskriminalchefen Lars Nylén.

Efterlyst för mord

En av männen som granskats är en 36-åring som är efterlyst för mord. Han misstänks ha skjutit ihjäl en man utanför krogen Sledge Hammer i Södertälje 2000.

36-åringen har tidigare gripits med vapen och figurerat i ekobrottsutredningar. Polisen tror att han gömmer sig i Thailand.

100 poliser inkopplade

Som mest har ungefär 100 poliser arbetat med projektet. Man har spanat på de misstänkta och även avlyssnat deras telefoner.

Säpo och flera andra myndigheter har hjälpt till.

- Arbetet ledde till ett tillslag i Stockholm den 23 april i år. Det gjordes husrannsakan på 21 olika adresser och 13 personer greps, säger Lars Nylén.

En av adresserna var Hells Angels högkvarter i Bromma. Bland de misstänkta fanns en 35-årig Hells Angels-medlem samt en man som tagit VM-medalj i bodybuilding.

Miljonsvindel

Misstankarna gällde grova skattebrott och grova bokföringsbrott i byggbranschen. Flera miljoner har betalats ut i svarta löner, transaktioner som dolts med hjälp av falska fakturor.

Den 1 augusti dömde Stockholms tingsrätt flera av männen till fängelse. Domen har överklagats.

- Vi räknar med att det blir fler åtal, säger Lars Nylén.

Andreas Harne