Skottdrama i Årsta - man sköts i benen

Kämpar för sitt liv på sjukhuset

NYHETER

En 36-årig man sköts i bägge benen och ena axeln i ett industriområde i Stockholm i går. Trots livshotande skador lyckades offret namnge pistolmannen.

En kvart senare greps gärningsmannen i sitt hem och anhölls misstänkt för mordförsök.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
svårt skadad Här lastas den skjutne 36-åringen in i en ambulans. Skadorna i benen var livshotande då stora blodådror skadats svårt.

Väktare och personal från ett fastighetsbolag blev vittne till hur en 36-årig man jagades ut från en portuppgång av en pistolbeväpnad man.

Skottdramat utspelades i ett industriområde i Årsta i södra Stockholm i går förmiddag. Flera skott avlossades som träffade mannen i bägge låren och ena axeln.

Blödde kraftigt

- Det handlar troligen om en uppgörelse, säger Peter Grannars, yttre befäl vid Söderortspolisen.

En polispatrull skickades ut och hittade 36-åringen liggande på marken. Han blödde kraftigt.

- Han berättade för polisen vem som skjutit honom, säger länsvakthavande.

Poliserna kände igen namnet på den utpekade gärningsmannen, en 33-årig yrkeskriminell. Bland annat är han en av nio personer i en liga som gjort mängder av "smash and grab"-kupper i Stockholm, erfar Aftonbladet. Rånarna åkte fast i januari 2001 och dömdes tre månader senare.

33-åringen har även misstänkts för inblandning i flera andra allvarliga brott. Även 36-åringen är känd av polisen sedan tidigare.

33-åringen greps i går i sitt hem och anhölls senare, misstänkt för mordförsök. Vid en husrannsakan hittades en pistol. Mannens flickvän togs in för förhör.

Inbrottsförsök

Polisen arbetar främst efter teorin att skjutningen handlar om någon form av uppgörelse. Men fynd vid den tekniska undersökningen visar att det också kan röra sig om en serie gemensamma inbrott som gått snett.

I dörren till den industrifastighet där 36-åringen kom utspringande har ett par skott avlossats och flera företag utsatts för inbrottsförsök. Utanför fastigheten hittades patronhylsor.

36-åringen opererades i går på Karolinska sjukhuset. Skadorna var livshotande, stora artärer var avslitna och han hade förlorat mycket blod. Tillståndet var i natt stabilt, enligt Karolinska sjukhusets pressjour.

Fotnot: Smash and grab: tjuven krossar ett skyltfönster, tar vad som finns och försvinner snabbt från platsen.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM