Disko lurar sällsynta djur i döden

Ljusen lockar nykläckta sköldpaddor åt fel håll

NYHETER

Neonljusen från diskotek på den grekiska sagoön lockar nykläckta sköldpaddor i döden.

Miljövänner slår nu larm om en turisterna som hotar de utrotningshotade djuren.

De nykläckta små sköldpaddorna gräver sig fram ur sanden på en av de populäraste semesteparadisen i den grekiska övärlden.

Ungar söker sig instinktivt mot den ljusaste horisonten. I många hundra år har det varit lika med de vita bränningarna i strandkanten .

Men inte på ön Zakynthos numera.

Där går färden åt motsatt håll - upp mot den bjärta belysningen från diskotek och kafeer längs stranden, som också är naturskyddsområde.

- Det finns sköldpaddor som kryper åt fel håll. De dör antingen av uttorkning eller dödas av hundar eller fåglar, säger Anders Kofoed till CNN.

Han är dansk och jobbar som frivillig i den grekiska miljörganisationen Archelon, som nu slår larm om hur turistindustrin krockat med djurlivet på ön.

Krocken mellan turister och sällsynta djur inte bara på Zakynthos kommer att stå i fokus när representanter för världens naturskydsområden möts i Sydafrika den 8-17 september.

Förutom sköldpaddorna som dör diskodöden i Grekland finns en rad andra krockar på agendan.

I Australien vill turister klappa koalor, samtidigt som koalorna inte vill ha med människorna att göra.

- Turister i arktis är bättre än gruvor och bättre än skogsbolag i regnskogarna på södra halvklotet, säger Samantha Smith vid Världsnaturfonden.

I Afrika har utvecklingen gått mycket snabbt. Många turister besöker safariparker och naturreservat. Bland de värst drabbade är kusten längs Mocambique. Där syns spåren efter tusentals koralldykare tydligt.

Caroline Olsosn