Bush väntas vädja om internationellt stöd

Talar till nationen natten till måndagsmorgonen svensk tid

NYHETER

WASHINGTON

USA:s president GeorgeW Bush tänker i sitt tal till nationen natten mot måndagen svensk tid bjuda in FN och dess medlemsländer att spela en större roll i återuppbyggnaden av Irak.

Enligt utdrag ur talet som släpptes av Vita huset på förhand ska Bush säga att ''medlemmar av FN nu har ett tillfälle, och ett ansvar, att anta en bredare roll i arbetet med att se till att Irak blir ett fritt och demokratiskt land''.

USA har lagt fram ett förslag i FN:s säkerhetsråd som Washington hoppas ska göra det lättare för andra länder att bidra med soldater och pengar till en internationell fredsstyrka i Irak.

Presidenten säger i talet också att de upprepade attackerna mot amerikanska soldater i Irak har som syfte att få USA att lämna Irak, men han försäkrar att USA kommer att stanna och göra vad som krävs för att segra. Han pekar ut USA:s engagemang i Irak som en central del i USA:s kamp mot terrorismen, även om han hittills inte har kunnat presentera bevis på att Irak förfogade över massförstörelsevapen eller hade förbindelser med Usama bin Ladin eller al-Qaida.

''Vi kommer att göra vad som än krävs, vi kommer att betala det som är nödvändigt, för att uppnå den här nyckelsegern i kriget mot terror, för att främja frihet och göra vår nation säkrare'', säger Bush enligt utskriften.

Talet hålls halv tre natten mot måndagen svensk tid.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM