Abu Ala utpekad som Abbas efterträdare

Foto: AP
Parlamentets talman Ahmad Qore kan bli ny premiärminister efter Abbas.
NYHETER

RAMALLAH

Ahmad Qorei, mer känd som Abu Ala, utpekas som palestiniernas näste premiärminister. Krisstämningen låg tät över Yasser Arafats högkvarter i Ramallah på söndagen, när en efterträdare till den avhoppade Mahmud Abbas skulle väljas.

Murarna kring Arafats ruinhög till residens, al-Muqata, har hjälpligt byggts upp igen efter Israels attack förra året. Innanför skyddas de halvraserade byggnaderna av bildäck, tunnor och sandsäckar.

Den palestinske veteranledaren behöver nog allt skydd han kan få.

Efter den palestinska regeringens plötsliga kollaps i helgen växer kören av israeliska ministrar som kräver att Arafat ska kastas ut ur landet med våld.

På söndagen hade dock Arafat ett mer akut problem på halsen: att hitta en ny premiärminister. Och det snabbt, om det ska finnas någon chans att bärga resterna av den så kallade färdplanen för fred.

En efter en anlände bistra män i bilar med mörka fönster till al-Muqata, och försvann in mellan spruckna betongblock och nakna armeringsjärn. Det ledande Fatah-partiets centralråd samlades till krismöte.

-Vi måste slutföra det här så snart som möjligt, så att vi inte mister färdplanen och USA:s engagemang, sade den snabbpratande chefsförhandlaren Saeb Erakat efter mötet.

Föreslår Abu Ala

Efter fortsatta överläggningar under kvällen sipprade det ut att Arafat hade föreslagit Ahmad Qorei, mer känd som Abu Ala, som efterträdare till Abbas.

Abu Ala, det palestinska parlamentets talman, är känd som en moderat politiker och var en av arkitekterna bakom Osloavtalet med Israel som undertecknades för tio år sedan.

Han föddes 1937 i Abu Dis i utkanten av Jerusalem och hörde till den skara som följde Arafat till Tunisien när PLO kastades ut ur Libanon av Israel på 80-talet.

Enligt medierapporter var Fatahhöjdarna positiva till förslaget, men Abu Ala själv hade inte svarat på om han var beredd att ta över det otacksamma jobbet eller inte.

Oklart är också om han skulle accepteras av Israel, som vägrar förhandla med någon av ''Arafats hantlangare''.

Episoden Mahmud Abbas i palestinsk politik fick ett abrupt slut i lördags, då han meddelade att han lämnar sin post efter bara fyra månader. Abbas punktmarkerades av Arafat från dag ett och fick aldrig de fria tyglar i fredsförhandlingarna som han krävde.

Med sin byråkratiska och okarismatiska stil vann han heller aldrig det palestinska folkets aktning. Anklagelserna ''Förrädare!'' och ''USA-lakej!'' har ekat allt högre på Västbanken och i Gazaremsan de senaste veckorna.

Hamas hotar hämnas

Medan den politiska karusellen snurrade vidare i Ramallah inväntade Israel Hamas hämnd för lördagens försök att ta livet av schejk Ahmad Yassin, islamiströrelsens andlige ledare.

Den vitskäggige invaliden Yassin undkom med skråmor när israeliskt stridsflyg bombade ett bostadshus i Gaza.

Skärpt beredskap rådde i Israel på söndagen. Poliser och soldat er vakade över gator och torg, och bevakningen av gränserna mot de palestinska territorierna var extra rigorös.

I myllret mellan betongplintarna och vakttornen vid vägspärren Qalandiya mellan Ramallah och Jerusalem stod Muhammad Abu Atwan, borgmästare i Dura utanför Hebron, och väntade på sin tur.

Han log ett brett men cyniskt leende när Abbas, även känd som Abu Mazin, avhopp kom på tal.

-Så länge Israel inte förstår var fred betyder spelar det ingen roll vem som är premiärminister. Men vi klarar oss bättre utan Abu Mazin. Han betedde sig som en israel eller en amerikan.

Tomas Härenstam/TT