Palestiniernas talman föreslås efter Abbas

Sharon godkände bomben mot Hamas-ledare

Foto: AP
Parlamentets talman Ahmad Qore kan bli ny premiärminister efter Abbas.
NYHETER

Palestinska Fatah föreslår att parlamentets talman blir ny premiärminister efter Abbas.

Samtidigt står det klart att Sharon godkände 250-kilosbomben mot Hamas ledare schejk Yassin.

- Hamas ledare är dödsmärkta, sa Sharon på söndagen.

På söndagskvällen sade palestinska källor att Fatahs centralkommitté rekommenderat att parlamentets talman Ahmad Qorei, även känd som Abu Ala, blir ny premiärminister.

Yasser Arafat ska enligt en högt uppsatt palestinsk ämbetsman själv ha fört fram Qorei som sin kandidat vid centralkommitténs möte i Ramallah, skriver Reuters.

Tidigare på söndagen meddelade palestinska myndigheten att presidenten Yassir Arafat ännu inte formellt skrivit på Abbas avskedansökan.

- Arafat hoppas kunna övertala Abu Mazen att stanna kvar och skapa ett nytt parlament, sa Arafats rådgivare Rabil Abu Rdeneh till nyhetsbyrån AP.

- Abu Mazen är fortfarande Arafats första val. Men om han framhärdar med att avgå så kommer en ny utnämnning. Det diskuteras nu och i morgon, sa Abu Rdeneh.

I Israel gjorde premiärminister Sharon klart att det inte var någon tillfällighet att israelisk militär på lördagen släppte en 250-kilos bomb på ett hus i Gaza.

Målet var att döda ledare för Hamas - och attackerna kommer att fortsätta.

- De är dödsmärkta. Vi kommer inte att ge dem någon ro. Vi kommer att fortsätta jaga dem eftersom de bara har ett mål - att krossa staten Israel, säger Sharon i en intervju i den israeliska tidningen Yediot Ahronot.

I anfallet på lördagen skadades 16 personer, bland dem Hamas andlige ledare, den rullstolsbundne schejk Yassin.

Israeliska källor säger till AP att Sharon personligen följde hela operationen.

Enligt källorna blev Abbas avskedsansökan den direkta orsaken till att Israel beslutat lägga alla reservationer åt sidan och förklara krig mot militanta palestinier.

Israeliska säkerhetsansvariga fick informtion om att Yassin, hans närmaste rådgivare Ismail Hanieh och bombtillverkarna Mohammed Deif och Adnan al-Ghoul skulle träffas i det bombade huset.

Sharon underrättades i telefon och följde sedan hela anfallet via radio och telefon.

Caroline Olsson