Wolfgang Hansson: Det är ett spel om makten

NYHETER

ANALYS

Mahmoud Abbas avgång innebär mer blod på gatorna.

Och att fredsplanen är mer död än levande.

Men det kan också vara ett politiskt rävspel vi bevittnar. Bli inte förvånad om Abbas på nytt får bilda regering - den här gången med mer makt.

Problemet för Yassir Arafat är att om han låter Abbas gå är det detsamma som att skjuta den nuvarande fredsplanen i sank. En plan som säger att en palestinsk stat ska etableras senast 2005.

USA och Israel har deklarerat att de i princip bara litar på Abbas. De vägrar att tala med Arafat eller någon person handplockad av honom.

Ingen kan ersätta

Någon ersättare för Abbas finns inte i dag. Dödläge inträder och Arafat får skulden.

Abbas är givetvis väl medveten om detta och kan ha lämnat in sin avskedsansökan just för att tvinga Arafat att be honom stanna och ge honom mer makt.

Maktspelet

Maktspelet vi nu ser har framför allt två orsaker:

Palestiniernas president Yassir Arafat vill inte ge upp sin egen makt även om det skulle innebära en ökad chans till fred för hans hårt prövade folk. Han har vägrat att lämna över ansvaret för säkerhetsapparaten och därmed omöjliggjort för Abbas att slå till mot de grupper som genomför terrordåd mot Israel.

USA och Israel har själva grävt en grop för fredsplanen när de så öppet och ensidigt smutskastat Arafat och i stället gullat med Abbas.

Precis som bara en hök på den judiska sidan kan ro iland ett fredsavtal utan att stämplas som förrädare så krävs det en tuff palestinier för att inte anklagas för att gå judarnas ärenden.

En dödskyss

När Israel och USA mer eller mindre tvingat Arafat att utnämna Abbas och ständigt dunkat dennes rygg har de i praktiken gett Abbas en dödskyss.

Mahmoud Abbas har klara trovärdighetsproblem i sitt eget folks ögon. Många tror inte att den prydlige intellektuelle verkligen slåss för deras intressen.

I stället har Arafats popularitet ökat.

Förutom den bittra interna palestinska maktstriden finns fler faktorer som allvarligt försämrat chansen till allvarligt menade fredssamtal.

Svårt för samtal

Israel verkar ha bestämt sig för att besegra de palestinska terroristorganisationerna militärt. Därför fortsätter de riktade avrättningsförsöken av Hamas-ledare, i går schejk Yassin. Attackerna omöjliggör varje försök från den palestinska myndigheten att slå till mot terroristerna. Hamas popularitet bland palestinier skjuter i höjden med varje israelisk robot som avlossas. Mer terror mot Israel blir svaret.

President Bush kommer om några månader att koncentrera sig helt på försöken att bli omvald. Palestinafrågan är känslig i USA och Bush vågar troligen inte ta några nya initiativ.

De flesta har mycket att tjäna på att Abbas får en ny chans.

Wolfgang Hansson