Sänkt skatt - bara för singlar

Ensamstående vill att Sverige ska ta efter den norska idén

1 av 2 | Foto: VERONICA KARLSSON
HALKAR EFTER Det norska arbeiderpartiets kvinnoförbund har lanserar sänkt skatt för singelhushåll. Och en satsning på ensamstående behövs, tycker Janna Olzon, ordförande i Sveriges makalösa föräldrar: "Helst skulle vi vilja se ett ensamförälderbidrag som man har i de övriga nordiska länderna."
NYHETER

Sänkt skatt för singlar - kan det vara något?

Idén kommer från Norge och välkomnas av svenska singlar - både med och utan barn.

Fast sänkt skatt för Sveriges alla 2,3 miljoner singlar är inget för svenska politiker.

I förra veckan lanserade ordföranden för det norska arbeiderpartiets kvinnoförbund idén med sänkt skatt och ränterabatter för singelhushåll.

- Jag har funderat i de banorna länge. Det är jäkligt tungt ekonomiskt att vara singel. Och är man dessutom låginkomsttagare är det ännu värre, säger artisten Camilla Henemark.

Fast hon tycker inte att alla ska få sänkt skatt.

- Det finns singlar som är höginkomsttagare. De ska vara med att betala i stället för att få lättnader, tycker jag.

2,3 miljoner singlar

Av landets 4,3 miljoner hushåll är 2,3 miljoner singelhushåll. Drygt 800 000 hushåll består av sammanboende med barn. 1,2 miljoner hushåll är sammanboende utan barn.

Den grupp som tillsammans med pensionärerna halkat efter mest i den ekonomiska utvecklingen sedan slutet på 90-talet är Sverige drygt 250 000 ensamstående föräldrar.

Det är en grupp som skulle välkomna någon form av skattesänkning eller andra lättnader.

- Helst skulle vi vilja se ett ensamförälderbidrag som man har i de övriga nordiska länderna, säger Janna Olzon, ordförande i föreningen Sveriges makalösa föräldrar.

Fram till skatteuppgörelsen mellan socialdemokraterna och flera borgerliga partier under den underbara nattan 1990 fanns ytterligare en skattekolumn som gav ensamstående skattelättnader.

Inget stöd i dag

Men det finns i dag inget politiskt stöd för att återinföra den.

- Ensamföräldrarna har inte kompenserats för kostnadsökningarna och vi skulle gärna se ett generellt utökat barnbidrag som inte är inkomstrelaterat, säger Janna Olzon.

...men politikerna säger nej

Peter Pettersson