Persson samlad inför slutspurten

Statsministern plockade lingon helgen före valet

Foto: ulf höjer
Tillbaka efter ledigheten Göran Persson var tillbaka på arbetsrummet i regeringskansliet Rosenbad efter att ha tagit ledigt lördag och halva söndagen. "Jag har plockat lingon i helgen. Fyra fina liter lingon. Det ska bli rårörd lingonsylt. Och det räcker åt mig och Anitra i vinter."
NYHETER

Sista helgen före folkomröstningen - då tog statsminister Göran Persson ledigt.

Tillsammans med sambon Anitra Steen gick han ut i skogen och plockade lingon.

- Jag har samlat ihop mig inför sista veckan. Med en vecka kvar gäller det att inte begå några misstag. Du är som sämst när du är som tröttast.

Det kan tyckas lite märkligt. Ja-sidan ligger under. Borde då inte deras främste företrädare fara land och rike runt och försöka svänga opinionen?

- Det är tvärtom. De som tror att man ska köra som en blådåre, de snubblar i regel, säger Göran Persson.

Blir det några nya utspel?

- Nej, jag har ingen anledning att göra utspel nu. Jag tror att vi ligger i ett läge när det börjar på att tränga igenom. Ambitionen är inte att göra utspel utan fortsätta att förmedla budskapet tryggt och lugnt - vi tror att det här är bra för Sverige. Vi är övertygade om att det är fel att stå ensamma utanför.

Nej-sidan planerar ett gemensamt utspel.

- Det är väl bra om de kommer fram. Jag hoppas då att hela nej-sidan kommer fram, så att vi får se bredden av nej:et. Häromdagen, i Södertälje, så var det något slags upplopp. Sverigedemokraterna hade sin final av EMU-motståndet. Samtidigt angreps de av anarkister, som också är starka EMU-motståndare. Det är en konstig situation.

- Jag tycker också att nej-sidan ska redovisa vad ett nej kostar. Vad ett nej betyder för svenska exportföretag och för våra möjligheter att plocka hit utländska etableringar.

"Det här är en öppen historia"

Som ett svar på vad nej-sidans Peter Eriksson sa i tv-debatten när han frågade vad ett ja till euron kostar?

- Inte bara det. Nej-sidan bestämde sig ju för samma taktik som en del fotbollslag har. Man leder med 2-0 i halvtid. Sedan går man ut och säger: Nu spelar vi på säkerhet. Och glömmer bort att 45 minuter är väldigt långt. Jag tror att de börjar känna, de också, att det här är en öppen historia. Då kanske de måste göra någonting. Men det kanske är för sent för dem att vända den utvecklingen. Vi får se.

Stöder du det på att 1,7 miljoner väljare, en tredjedel av väljarkåren, bestämmer sig under den sista veckan? Det påstås ju gynna ja-sidan?

- Det vet man inte heller. Vi vet bara en sak. Man kan glömma alla opinionsmätningar. Vi vet inte ett dugg om hur det här kommer att sluta.

Misstror opinionsmätningar

- Jag misstror opinionsmätningar. Jag fick mig en sån enorm smäll under valrörelsen i fjol. Den blev förstörd för mig på grund av dessa eländiga opinionsmätningar. Varenda presskonferens under fyra veckor handlade om opinionsmätningar som var urusla. Så kände inte vi det och man undrade: Herregud, är jag totalt slut som politiker? Känner jag ingenting längre? Vad är det jag upplever?

Du har sagt att folkomröstningar ofta avgörs med hjärtat, inte med hjärnan.

- Jag känner inte riktigt igen det, men jag kan stå för det ändå. Ta den här folkomröstningen. Om man ska räkna ut alla fördelar och nackdelar med att byta valuta så blir det en ohyggligt komplicerad ekvation. Däremot kan du fråga dig själv - var hör jag hemma någonstans? Vem litar jag mest på? Det kan du kalla för hjärtat, känslan. Och känslan betyder väldigt mycket.

"Är man inte nervös ska man sluta"

Jämför den här valrörelsen med tidigare?

- Det här är den vänligaste. Det finns ett äkta sug efter information. Den vanligaste frågan jag får är: Vilket är nej-sidans bästa argument? Och det ska jag prestera! Vad är det ett uttryck för? Jo, folk är inne i en process där de vill hitta en egen uppfattning.

Blir du fortfarande nervös inför en slutdebatt i tv?

- Ja.

Hur hanterar du det?

- Det gör man inte. Den dag man inte är nervös, då ska man sluta. Då har man fel attityd. Jag vet att jag klarar att argumentera i sak om jag är skärpt. Och jag har väl lite mer självförtroende nu än under de första gångerna.

- Men det är fortfarande väldigt nervöst.

Leif-Åke Josefsson