De är förlorare om nej vinner

...och värst blir det för Göran Persson

1 av 5 | Foto: PETER KJELLERÅS
regeringen Det är inte nog med att det är pinsamt för regeringen att förlora en folkomröstning - det är risk för regeringskris också.
NYHETER

När bara sex dagar återstår till valdagen leder nej-sidan fortfarande i samtliga opinionsmätningar.

Det är alltså dags att på allvar fråga vad som händer om det blir nej.

Majoriteten i det politiska och ekonomiska Sverige har bara ett svar på frågan om landet ska byta valuta. Att det skulle kunna bli nej är omöjligt att diskutera.

Men när bara sex dagar återstår till folkomröstningen och ja-sidans offensiv, åtminstone tillfälligt, kommit av sig, finns all anledning att fråga vad som händer vid ett nej.

1. Kronan ner och räntan upp

"Marknaden" har, till skillnad från sina chefer, redan räknat in en nej-seger. Det betyder att kronkursen redan är svag och att räntorna har gått upp.

Vid ett nej kan det bli turbulent i ett par dagar innan läget stabiliseras ungefär på nuvarande nivå.

2. Riksdagen desavouerad

I riksdagen har ja-partierna en förkrossande majoritet. Vid ett nej har partierna misslyckats. Antingen har de inte lyssnat på väljarna. Eller också har de inte argumenterat tillräckligt väl för sin sak.

Oavsett vilket blir en nej-seger ytterligare ett tecken på att den traditionella partiburna demokratin befinner sig i kris.

3 Regeringen tillplattad

Samma resonemang gäller även för regeringen. Enda skillnaden är att regeringen snabbare måste hantera konsekvenserna av nej.

4. Persson golvad

Om det blir nej har Göran Persson förlorat sitt livs viktigaste omröstning.

Han kan också se sig snuvad på toppjobb i EU. Den som inte kan leverera ett ja i en folkomröstning till en i EU-sammanhang sådan självklarhet som euron tvingas se sig om efter något annat.

Också på hemmaplan blir Persson vingklippt. Hans samarbetspartier, hunsade av den mångdubbelt större socialdemokratin, vann folkomröstningen. Själv förlorade han. Det kommer att leda till förskjutningar i maktbalansen.

5. Pagrotsky omöjlig

Åtta av tio direktörer och ungefär lika många småföretagare säger ja till euron.

Men näringsminister Leif Pagrotsky säger nej.

Det innebär att Pagrotsky blir omöjlig på sin post vid en nej-seger. Näringslivet kommer inte att acceptera att den minister som ansvarar för att deras betingelser blir de bästa möjliga hjälpte till att stoppa euron i Sverige för åtminstone tio år framåt.

Pagrotsky måste alltså ha ett nytt jobb. Det leder till en regeringsombildning.

För Margareta Winberg, Marita Ulvskog, Lena Sommestad och Morgan Johansson är problemet inte lika akut. De är inte näringsministrar. Och de har använt den påbjudna munkavlen. Det har inte Pagrotsky.

6. Tuppkammen upp på v och mp

Blir det nej stärks regeringens samarbetspartier v och mp som vill behålla kronan.

Det kan leda till att miljöpartiet på nytt kräver ministerposter. I så fall hakar vänsterpartiet på.

Regeringskris? Det beror på hur långt det går.

7. Förklara för Bryssel

Vid ett nej tvingas Göran Persson att åka till Bryssel och förklara sig. Sverige har inget undantag från valutaunionen. Under de snart fyra år den funnits har vi stått utanför.

Hur länge till kan det få fortsätta på det viset?

Ingen vet, men tålamodet med nationella snedsprång brukar vara mycket stort i EU.

Lena Mellin