Han ska jaga mutkolvarna

Rekordhärvan i rätten: 59-åringen hade 20 miljoner på hemligt konto

NYHETER

Han hade över 20 miljoner på sitt hemliga konto i Schweiz.

I dag börjar rättegången mot den 59-årige trotjänaren på Gotlandsbolaget, som ska ha tagit emot minst 11 miljoner kronor i mutor.

Det är det största mutmålet i Sverige någonsin - och kan bli ännu större.

Foto: LASSE ALLARD
JÄGAREN Som chef för det nya Riksenheten mot korruption är det överåklagare Christer van der Kwast som ska leda jakten på mutkolvar i Sverige. Den närmaste veckan kan de dock ta det lugnt, för då ska van der Kwast ägna sig åt annan jakt - på älg.

I sin skrivbordslåda på jobbet hade tjänstemannen, som ansvarat för inköp av nya fartyg, stoppat undan 250 000 kronor i eurosedlar.

Hemligt bankkonto

I bankfacket låg ytterligare 126 000 kronor - och ett brev till mannens anhöriga, där han berättade om sitt hemliga miljonkonto i Schweiz:

Mannen har varit anställd på Rederi AB Gotland i över 30 år och sitter nu häktad.

I dag står han inför rätta i Visby för att ha tagit emot totalt 11 miljoner kronor i mutor för att säkra jobb för två stora leverantörer. Pengarna har i omgångar betalats in till hans privata bankkonto i Schweiz.

- Han har fått pengarna under förutsättning att ordern gått i lås. Och det är just de företag som fått ordern som betalat, säger vice chefsåklagare Christer Krantz.

59-åringen nekar till alla anklagelser och hävdar att pengarna kommer från bland annat konsultuppdrag åt ett av företagen.

Härvan kan växa

En kollega till mannen står också inför rätta, misstänkt för att ha tagit emot 365 000 kronor i mutor via 59-åringen. Två tidigare anställda på Rolls Royce, en av leverantörerna, är åtalade för bestickning.

Men muthärvan kan växa. Utdragen från 59-åringens konto i Schweiz visar nu att totalt 20,4 miljoner kronor satts in sedan 1992. Varifrån de andra pengarna kommer är inte klarlagt.

- Korruption är betydligt vanligare i Sverige än vad de flesta tror, säger överåklagare Christer van der Kwast, chef för nybildade Riksenheten mot korruption.

Ovanligt med dom

Det är mycket ovanligt att misstankar om korruption leder till åtal och fällande dom (se grafiken).

Men nu ska det bli ändring på detta.

Genom den nya Riksenheten mot korruption inom åklagarväsendet ska mutkolvarna och bestickarna börja jagas på allvar.

Korruptionen har fått fäste i Sverige - det handlar om mångmiljonbelopp

Den senaste tiden har en rad fall av korruption uppmärksammats i Sverige, förutom det stora mutmålet på Gotland.

Kerstin Nilsson