Arafats premiärminister- kandidat säger ja

Ahmad Qorei får stöd av EU

NYHETER

JERUSALEM

Ahmad Qorei har tackat ja till att bli palestiniernas nye premiärminister, meddelade president Yasser Arafat på måndagskvällen.

Qorei hade för att ta jobbet efter den avgångne Mahmud Abbas krävt USA:s och EU:s stöd. EU förklarade sig på eftermiddagen villigt att ge Qorei ''allt stöd'', men från USA och Israel var reaktionerna mer tveksamma.

En talesman för Vita huset i Washington kallade utnämnandet av en efterträdare till Abbas en ''intern fråga'' för palestinierna, och att det viktiga är att ''ämbetet får befogenheter, att auktoriteten finns för att slå ned terrorismen''.

-Frågan är vad Ahmad Qorei kommer att göra? Om han lever upp till utmaningen ... och bekämpar terrorn, slår sönder terrorns infrastruktur, griper och utreder Hamasmedlemmar - då kommer han att anses vara en partner, sade en källa nära den israeliske premiärministern Ariel Sharon till nyhetsbyrån AFP.

Arafats man

Qorei är i högre grad Arafats man än företrädaren Abbas, även om maktdelningen mellan Arafat och Abbas snarare var framtvingad av Israel och USA, som för att driva palestiniernas valde president in i skuggan lyckades få fram en ny motpart att förhandla med. Mahmud Abbas behandlades som nummer ett på den palestinska sidan och tilläts till och med att besöka Vita huset.

Abbas avgick i lördags. Israel säger att orsaken var Arafats maktlystnad. Han ska inte ha låtit Mahmud Abbas få de befogenheter han önskade. Men för palestinierna var orsaken i stället att Mahmud Abbas sveks av Israel. I den så kallade färdplanen mot fred åläggs palestinierna att krossa terrorismen medan Israel uppmanas att stänga bosättningar och inställa sina så kallade riktade mord. Som en förtroendeskapande åtgärd begärde Mahmud Abbas dessutom att Israel skulle släppa palestinier ur fängelser.

Gav upp

Abbas krossade inte terrorismen på det vis Israel önskar men fick till stånd en lång vapenvila av alla palestinska gerillaorganisationer efter en kampanj med hot och böner. När Israel inte gav Abbas något i gengäld och dessutom genomförde riktade mord och hussprängningar föll vapenvilan och våldet flammade upp; då avgick Mahmud Abbas.

Under sina första decennier som palestinsk ledare hade Arafat två karismatiska män som närmaste medarbetare: Abu Iyad och Abu Jihad. Båda mördades.

Sedan dess har Arafat haft två grå, okarismatiska personer bakom ryggen som ständiga medarbetare: Mahmud Abbas och Ahmad Qorei. När nu den ene är förbrukad som premiärminister träder den andre in. Det var alltså knappast någon överraskning att Arafat valde Qorei som ny premiärminister.

Stefan Hjertén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM