”Inträdet kan skjutas upp”

Ja-partierna presenterade tidtabellen för euron

NYHETER

De fyra partiledarna som säger ja till euron presenterade på måndagen tidtabellen för ett införande av den nya valutan om det blir ett ja i folkomröstningen.

Göran Persson (s), Bo Lundgren (m), Alf Svensson (kd) och Lars Leijonborg (fp) markerar att ett ja i folkomröstningen inte automatiskt innebär ett medlemskap 2006.

''Skulle någonting ha inträffat som innebär att Sveriges fördelar av ett euromedlemskap dramatiskt har förändrats fattar regeringen beslut efter förankring i riksdagen så att en bred majoritet i riksdagen finns bakom att senarelägga inträdet'', skriver de fyra partiledarna i den gemensamma rapporten.

Ett skäl till att skjuta upp inträdet skulle, enligt partiledarna, kunna vara att stabilitets- och tillväxtpakten inte fungerat på ett tillfredsställande sätt.

Partiledarna eniga

De fyra partiledarna står också bakom att ett nej skulle leda till att Sverige inte kan gå med förrän 2013.

-Vi står bakom bedömningen tillsammans. Det är ett viktigt besked, säger Göran Persson.

Problem som kan leda till att Sverige skjuter upp inträdet vid ett ja är också att kronans knytkurs blir fel eller att det händer något annat som inte nu går att förutse. Men de fyra partiernas ledare tror inte att det här ska hända.

''I dag ser vi ingenting som talar för att kronkursen, stabilitetspakten eller någon annan omständighet kommer att göra att eurointrädet måste skjutas upp,'' skriver de fyra i rapporten.

Självkritik mot budskap

Vid måndagens presskonferens om den gemensamma tidsplanen för ett eurointräde konstaterade statsminister Göran Persson att jasidan kanske hade vunnit på en annan formulering på valsedlarna.

-Kanske skulle vi haft en annan text på valsedel, ''tidigast 2006'', säger Göran Persson.

I dag tror många att en jaseger innebär att vi absolut ska gå med år 2006 vid ett ja i folkomröstningen.

Mer information inom kort.

TT