Muträttegång inledd mot rederianställd

Åklagaren: detta är mutor, rubbet

NYHETER

VISBY

- Jag påstår rakt av att detta är mutor, rubbet, sade vice chefsåklagare Christer Krantz när den stora muträttegången inleddes i Visby på måndagen.

Men huvudmisstänkte chefstjänstemannen vid Rederi AB Gotland hävdade att de drygt elva miljoner kronorna är konsultersättningar.

Det tog ordentlig eld mellan de båda när det mitt under förhandlingen kom fram att den misstänkte, trots att han är belagd med restriktioner, haft tillgång till telefon i häktet. Och att han ringt andra åtalade och vittnen i rättegången.

-Anser ni att ni har den rätten? frågade en ilsken Krantz.

-Ja, svarade den misstänkte lakoniskt.

Han sade också att den kriminalinspektör som satt bredvid åklagaren helt enkelt gett honom tillbaka hans mobiltelefon i häktet. Polismannen såg bestört ut.

-Jag har inte gett någon telefon till dig, sade han.

-Jo, svarade den misstänkte kort.

-Ni är faktiskt magstark, avfyrade Krantz med hög röst.

Han slog också fast att misstänkta inte får tala med och påverka vittnen samt att saken ska utredas. Den misstänkte såg då upphöjt ointresserad ut.

Över tio miljoner i överföringar

Åklagaren talade om de överföringar på drygt tio miljoner kronor i dollar som finländska företaget Wärtsilä - som levererade motorpaket till två snabbfärjor rederiet byggde på varv i Kina - gjort till den huvudmisstänktes privata konto i Schweiz.

Christer Krantz har av Wärtsilä, efter hot om husrannsakan, fått två avtal mellan företaget och den huvudmisstänktes Singaporebaserade företag. De upprättades enligt datering i maj 1999, innan varvet avgjort vem som skulle leverera motorerna.

Där kallas chefstjänstemannen för Mäklaren, Wärtsilä för Bolaget och varvet för Kunden. Där står: ''Mäklaren ska tillhandahålla Bolaget all service som krävs för att främja och utverka kontraktet med Kunden''. Vidare ''Mäklaren ska ha rätt till arvode om fyra (4) procent på totala kontraktspriset på 14422792 USD''.

-Det enda som egentligen står där är: Grejar du kontraktet så får du pengarna, sade Christer Krantz.

”Avtalet slöts senare”

Andra avtalet har liknande text. Efter påminnelse från den huvudmisstänkte betalade Wärtsilä 2000 och 2001 in totalt 936904 dollar på kontot i Schweiz.

Chefstjänstemannen hävdade dock att han inte påverkat leverantörsvalet, att priset inte var satt i maj 1999, och att avtalet i själva verket slöts långt senare.

Den huvudmisstänkte och en annan rederianställd åtalas för grovt mutbrott, och två före detta anställda på Rolls Royce (tidigare Kamewa) för bestickning.

I måndagens förhör sade den huvudmisstänkte att ersättningen från Wärtsilä var för konsultverksamhet han utfört på varvet i Kina. Och de 500000 kronor han fått från Rolls Royce var ersättning för andra tekniska lösningar, uppgav han.

Den huvudmisstänkte snärjde dock in sig i motsägelser mot vad han tidigare sagt i polisförhör. Åklagaren frågade också varför han använde ett schweiziskt konto.

-Det har varit praktiskt, blev svaret.

Förhandlingarna fortsätter på tisdagen.

Åtalspunkterna i muträttegången:

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM