Åtalade 59-åringen ringde till vittnen från sin cell

NYHETER

Från sin cell i häktet ringde den mutåtalade 59-åringen i hemlighet till vittnen och medåtalade - på sin egen tjänstemobil.

Trots att han var förbjuden att tala med eller träffa någon utan övervakning.

- Det är synnerligen allvarligt, säger vice chefsåklagare Christer Krantz.

Advokat Thomas Tendorf.

59-åringen sitter häktad i en cell på häktet i Visby sedan den 23 maj.

För att inte kunna påverka utredningen eller rättegången har han nästan fullständiga restriktioner, vilket innebär att alla brev och telefonsamtal kontrolleras av polisen och att alla besök övervakas.

Den enda han har fått tala i enrum med är sin advokat, Thomas Tendorf.

"Jäkligt obehagligt"

I går inleddes rättegången i Visby tingsrätt.

Kvällen innan fick vice chefsåklagare Christer Krantz ett samtal från en av de medåtalade, som anklagas för att ha mutat 59-åringen.

Han - liksom hans tidigare kollega som också står åtalad för samma brott - hade blivit uppringda av 59-åringen i söndags eftermiddag.

- De tyckte naturligtvis att det var jäkligt obehagligt, säger Christer Krantz.

- Det var olustigt, men det förändrar ingenting, säger en av dem.

Enligt 59-åringen själv ringde han även till den tredje medåtalade - en kollega på Gotlandsbolaget - samt till ett av åklagarens vittnen, en god vän till honom i Singapore.

- Han kommer ju inte till rättegången nu, säger Christer Krantz, som är djupt upprörd och menar att 59-åringen kan ha påverkat vittnen och medåtalade.

Hade nallen i cellen

- Han kan ha förstört på många sätt. Lämnar någon av de andra en annan berättelse nu i rätten än de gjort tidigare tror man på dem mindre, därför är det här till skada för dem, säger kriminalinspektör Rolf Öström på ekobrottsmyndigheten.

59-åringen hävdar själv att han ringt samtalen på sin tjänstemobil.

Mobilen beslagtogs av polisen i samband med häktningen. Beslaget hävdes den 21 augusti i år. Då lämnades telefonen in på häktet av Rolf Öström.

I går morse hittades den i 59-åringens cell.

Hur mobilen kom i 59-åringens händer ska nu utredas internt på häktet, samtidigt som polisen ska granska samtalslistorna.

"Det får inte hända"

Katarina Struwe Orleifson, kriminalvårdschef på Gotland, ser mycket allvarligt på händelsen.

- Sådant här får inte hända. Om det är så att polisen lämnat telefonen till personalen och man låste in den i hans effektskåp - då finns det ingen annan väg än att det är personal som lämnat ut den, säger hon.

- Ibland händer det att den häktade begär att anhöriga ska få hämta saker ur effektskåpet, men jag vet inte om det har skett i det här fallet.

Sveriges största åtal för mutbrott

Kerstin Nilsson