Mobbas för sitt nej

Priset blev högt för finanskungarna

1 av 3 | Foto: mats strand
VÄNNERNA SVEK De båda finansmännen Sven Hagströmer och Hans Qviberg har båda fått känna av hur det är att vara uttalade nej-förespråkare i näringslivets elit. "Det var en hel del personer som var riktigt sura på mig", säger Mats Qviberg. Kompanjonen Sven Hagströmer säger att "du betraktas som en avfälling".
NYHETER

Priset är högt för de näringslivstoppar som säger nej till euron.

Det har finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg fått känna på.

- Jag har förlorat en del av mina vänner på det här, säger Sven Hagströmer.

I lördags var det stor födelsedagsfest för Sveriges rikaste kvinna, Antonia Ax:son Johnsson. Kungaparet var där, liksom Sveriges absoluta elit inom näringslivet.

Samma dag gick Mats Qviberg, vd för investmentbolaget Öresund, ut som nej-sägare i en tidningsintervju. Utspelet ledde till många höjda ögonbryn eftersom Qviberg tidigare var hängiven ja-sägare. I somras ställde han till och med upp som ja-profil på Svenskt näringslivs affischer.

En hård dom

Därför var domen hård och blickarna kyliga på festen i lördags.

- Det var en hel del personer som var riktigt sura på mig. Jens Spendrup sa att han inte var det men det var ju uppenbart att så var fallet, säger Mats Qviberg.

- Men det är viktigare att jag kan se mig själv i spegeln dagen efter valet.

Kompanjonen Sven Hagströmer vet hur det känns. Han kom ut på nej-sidan redan för ett år sedan.

- Du betraktas som en avfälling. De har vant sig vid mitt nej, men jag vet ju varför jag inte blir bjuden på en del fester längre, säger han.

Hagströmer är övertygad om att det finns fler direktörer på nej-sidan. Men de har skrämts till tystnad.

- Är du 35 år och mitt i karriären så håller du tyst. Du går inte emot Svenskt näringsliv, det är självklart. Karriären fortsätter ju efter den 14 september.

- Jag har försökt övertala andra men de vågar inte.

Hagströmer är hängiven sitt nej. Så hängiven att han hade planer på att sponsra nej-kampanjen ekonomiskt.

- Jag hade tänkt göra det innan de statliga pengarna kom. Nej-kampanjen hade inte ett öre, säger han.

I riksdagsvalen röstar han på moderaterna eller folkpartiet. Och han tror inte att en nej-seger leder till att samarbetspartierna mp och v får mer att säga till om - tvärtom.

Kommer närma sig fp

- Det blir hopplöst för Göran Persson att samarbeta med mp och v eftersom de kommer att börja kräva allt möjligt. Därför tror jag att Persson börjar söka sig mot mitten och då ligger Lars Leijonborg nära till hands.

Att stå på samma sida som vänsterledaren Ulla Hoffmann stör honom inte.

- Jens Spendrup har frågat om jag inte tycker att det är pinsamt att jag, som näringslivsman, har så konstigt sällskap som v och mp. Ursäkta, säger jag, det är bättre med mångfald än enfald.

Trumfkortet

Styrelseproffset Sven Hagströmer är nej-sidans trumfkort i TV4:s slutdebatter på torsdag och lördag. Och han trivs med sin nya roll som amatörpolitiker.

- I näringslivet pekar man med hela handen och folk lyder. Här måste jag anstränga mig för att övertyga folk utan maktmedel.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM