USA i skräck för ny terrorattack

al-Qaida hotar med ännu större attentat

NYHETER

NEW YORK

Specialbevakning sattes i natt in i New Yorks tunnelbana. al-Qaida hotar med nya - större - attentat än för två år sedan.

- De kommer att få Amerika att glömma 11 september, säger al-Qaidas talesman.

Foto: AP
"11 september ska förblekna" Inför tvåårsdagen av terrorattacken mot USA hotar nu al-Qaida med ännu större terrorattentat.

Specialutrustade polisstyrkor patrullerar New Yorks tunnelbanesystem med gasmasker och handhållna mätare som avläser luftburna kemikalier eller gaser.

Bevakningen är skärpt kring högprofilerade mål som tågstationer, polishögkvarter, shoppingcentrum och officiella byggnader i staden med över nio miljoner invånare.

Extrabevakning

NYPD hävdar att man inte har fått specifika hot utan grundar den skärpta bevakningen på förhöjda nivåer av "tjatter" i kommunikationen mellan misstänkta terrorister inför tvåårsdagen av terrordåden 2001.

Extrabevakningen kommer samtidigt som en ny rapport avslöjar att fångar i Saudiarabien har avslöjat planer på en gasattack mot New Yorks tunnelbana.

Men saudiarabiska myndigheter tillhåter inte CIA att förhöra fångarna, skriver Time Magazine, vilket upprör USA:s utrikesdepartement.

CIA analyserar nu också den bandinspelning som al-Qaida skickat till arabiska tv-kanaler.

Bandinspelning

Abu Abdel-Rahman al-Najdi, som kallar sig al-Qaidas talesman, säger i al-Qaidas femte bandinspelning i år att nya attacker är att vänta "överallt".

Attacker ska ske både inom och utom USA och kommer att få terrordåden mot World Trade Center och Pentagon att förblekna.

Inspelat 3 september

Ljudbandet påstås vara inspelat den 3 september, åtta dagar före minnesdagen av terrordåden nu på torsdag.

Förra gången al-Najdis röst hördes på ett ljudband var den 18 augusti - en dag före bombattantatet mot FN-högkvarteret i Bagdad, som dödade FN:s speciella sändebud och över 20 andra FN-tjänstemän.

På bandet förnekar al-Najdi också att al-Qaida låg bakom sprängningen i Najaf i Irak för cirka två veckor sedan, som dödade den shiamuslimske ledaren Ayatollah Mohammed Bakir Hakimen och över 100 andra shiamuslimer.

al-Najdi hävdar också att al-Qaida fördubblat antalet medlemmar sedan den 11 september 2001 - ett påstående som experter bedömer som sant.

"Kriget är inte vunnet"

Paul Rogers, professor i fredsstudier vid Bradfords universitet, anser att al-Qaidas alla aktioner de senaste två åren tyder på de har "en kapacitet som överträffar den de hade före den 11 september".

- På den grundvalen är det svårt att acceptera påståenden om att "kriget mot terrorn" håller på att vinnas, skriver Paul Rogers.

Fredrik Virtanen