DNA-prover jämförs i flickmordsutredning

NYHETER

Malmö

Jakten på tioåriga Helén Nilssons mördare fortsätter. I nästa vecka börjar arbetet med att jämföra prover från ett antal män med den DNA-profil som ett brittiskt laboratorium lyckats ta fram. Polisen visar ett särskilt intresse för tre män.

För två veckor sedan blev det känt att laboratoriet med hjälp av ny teknik fått fram en DNA-profil från en mycket liten spermafläck som fanns på Hörbyflickans kropp. Genombrottet ledde till att de två män som suttit häktade för mordet kunde frias från anklagelserna.

Om några dagar väntas materialet från England vara framme hos Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Nästa veckar planerar polisen att ta fram jämförande prover från drygt ett tiotal män som figurerat i utredningen.

En del av dem har formellt varit delgivna misstanke om brott och andra inte. Två av männen, varav en dömd mördare, är döda.

Dök aldrig upp

- Många har under utredningens gång känt sig utpekade och nu får de möjligheten att bli friade från alla misstankar och spekulationer, säger polisutredaren Per-Åke Åkesson till TT.

Och just nu finns det tre män som polisen visar ett tydligt intresse för. Två av dem befann sig vid butiken där den mördade flickan hade stämt träff med sina kamrater samma kväll som hon kidnappades. Flickan dök aldrig upp.

Det var under förra våren som polisen började titta på fallet på nytt. Då kartlades fler personer som funnits i eller i närheten av affären.

Den tredje har enligt Kvällsposten tidigare förgripit sig sexuellt på unga flickor - något som Per-Åke Åkesson bekräftar för TT. Ingen av de tre är ännu delgiven misstanke om brott.

Ingen mat

En annan DNA-profil som polisen troligen kommer att låta jämföra tillhör seriemördaren Thomas Quick. Han har själv uppgett att han fanns i trakten när flickan mördades.

Flickan rövades bort på kvällen den 20 mars 1989. Sex dagar senare hittades kroppen i en skogsdunge norr om Tollarp i Skåne. Den rättsmedicinska undersökningen visade att flickan varit vid liv i mellan fyra och fem dygn och att hon inte fick någon mat medan hon hölls fången.

- Det här är ett mycket annorlunda fall eftersom det gick så många dagar innan hon blev dödad. Kanske var det så att den som tog henne inte klarade av att döda utan fick ta hjälp av någon annan, säger Per-Åke Åkesson.

Anna Nyberg/TT