Flygbolag stäms för terrordåden den 11 september

NYHETER

NEW YORK

En federal domare på Manhattan i New York godkände på tisdagen stämningsansökningar från 70 målsägare mot flygbolag och World Trade Centers ägare.

Bolagen anklagas för att ha ignorerat risker vilket i förlängningen öppnade för alla dödsoffren till följd av terroristattackerna mot USA för två år sedan.

Bland dem som krävs på ersättning finns bland annat American Airlines, United Airlines, flygplanstillverkaren Boeing, hamnmyndigheten i New York och World Trade Centers ägare.

Den ansvariga för säkerheten på flygplatserna varifrån planen startade den 11 september har redan tidigare sagt att man uppenbarligen brustit i sin bevakning, eftersom självmordskaparna fick med sig vapen ombord. De utpekade flygbolagen ville dock inte kommentera stämningarna på tisdagen.

Däremot kom mothugg från hamnmyndigheten i New York:

''Ansvaret ligger hos de mördare som ledde attackerna'', svarade myndigheten.

Överlevande och anhöriga med skadeståndskrav till följd av terrordåden kan antingen välja att ansluta sig till de stämningsansökningar som nu godkänts eller söka ersättning från en särskild fond upprättad av kongressen. Den sista ansökningsdagen för fondersättning är den 22 december i år och in nuläget har omkring 2275 ansökningar kommit in.

Kvar står omkring 1700 familjer med ersättningskrav som ännu inte valt vilken väg de ska gå för att få ut mest ersättning.

* Flygbolagen anklagas för att misslyckats med att upprätthålla tillräckliga säkerhetsrutiner ombord och för att personalen misslyckades med att förhindra att kaparna tog sig in i flygplanens förarhytt.

* Ägarna till World Trade Center anklagas för att inte ha haft tillräckligt med nödutgångar för att evakuera människorna i nöd i de två torn som störtade samman.

* Flygplanstillverkaren Boeing anklagas för brister i flygplanens konstruktion.

Omkring 3000 personer dödades den 11 september, då fyra flygplan kapades för att störtas in i World Trade Center i New York, Pentagon i Washington DC och i ett ödsligt område i delstaten Pennsylvania.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM