Säkerheten är usel

Aftonbladets reporter tog med armékniv på flyget - utan problem

NYHETER

KÖPENHAMN

Säkerhetskontrollerna på storflygplatserna Arlanda och Kastrup missade knivarna.

I morgon är det tvåårsdagen av terrorattacken den 11 september. Säkerheten har inte förbättrats sedan Aftonbladets förra undersökning.

- Det är naturligtvis inte bra, säger Niclas Härenstam, presschef på Arlanda.

Armékniven slank igenom ARLANDA. När väskorna har rullat genom röntgenmaskinen ber vakten att få titta på de två saxarna. Den lilla sylvassa nagelsaxen får jag tillbaka efter en kort inspektion, men den 20 centimeter långa saxen får inte följa med i handbagaget. ”Du får antingen checka in den eller slänga den”, säger vakten. Men den schweiziska armékniven, en nagelfil och en papperskniv med rakblad får följa med på planet.

I går testade Aftonbladet säkerheten på åtta flygplatser i Sverige och Kastrup i Köpenhamn.

På de mindre flygplatserna upptäcktes våra reportrars knivar, saxar och nagelfilar, men på storflygplatserna Arlanda och Kastrup var kontrollen sämre.

"Aldrig hundraprocentigt"

Luftfartsverket ansvarar för säkerheten på alla svenska flygplatser Aftonbladet besökte, utom Kristianstad och Västerås.

- Det är tråkigt att det slinker igenom farliga föremål, men hur vi än gör kan kontrollen aldrig bli hundraprocentig. Vi har inte den teknik som krävs för det, säger Lars Röhne på Luftfartsverket.

På Kastrup - Nordens största flygplats - ansvarar polisen för säkerhetskontrollen. Där blev säkerhetspersonalen mycket upprörd när Aftonbladet visade upp den fällkniv med ett drygt sju centimeter långt låsbart blad som slunkit igenom.

De tillkallade en polispatrull som beslagtog kniven.

- Vi kan inte ge några officiella kommentarer om hur kniven kunde passera genom säkerhetskontrollen. Vi måste först prata med dem som arbetade där, säger vice poliskommissarie Per Reiddervold vid flygplatspolisen.

Har lättat på kontrollen

På Arlanda sköts kontrollerna av Falck security.

- Men det är Luftfartsverkets ansvar och vi kan inte skylla ifrån oss. Det är inte tillfredsställande att kniven inte upptäcktes. Men eftersom systemet inte är helt säkert kommer det att hända igen, säger Lars Röhne.

Förra året passerade 16,4 miljoner resenärer Arlanda. För att garantera full säkerhet krävs att personalen söker igenom allt handbagage och kroppsvisiterar resenärerna, enligt Lars Röhne.

- Det är inte rimligt.

De senaste månaderna har Luftfartsverket lättat något på säkerhetskontrollerna eftersom hotbilden inte anses vara så stor som tidigare.

- Vi har sänkt från extremt hög till hög nivå. Nu jobbar vi mycket med profilering - det vill säga att vi bedömer vem som har de farliga föremålen. Vi tar kanske inte strumpstickorna från en äldre dam - men från en ung kille, säger Niclas Härenstam.

Träskaft gör kniv svår att se

Kastrup missar en stor fällkniv med träskaft.

Båda knivarna upptäcktes

Sturup hittar reporterns båda knivar.

”Vi beslagtar allt, om vi vill”

Röntgenbilden i Kristianstad avslöjar knivarna.

Saxen måste stanna i Hässlö

I Västerås: "Det ser ut som en sax i din väska?"

Necessären dubbelkollad

Reporterns "vapen" avslöjas på Landvetter.

Här finns både gaffel och kniv

Fällkniven stannar i Kallax - men det finns bestick.

Schweizisk kniv stoppad direkt

Reporterns röda kniv avslöjas på Bromma.

”Vi ser väldigt små knivar”

På Axamo hittar de nagelsaxen direkt.

Per-Ola Ohlsson