Drottningarna i slutspurt

Maria Wetterstrand känner vinden i segeln

Foto: mats strand
nej-drottningen Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tror att partiet kommer att gå starkare ur valkampanjen, oavsett om det blir ja eller nej. Ett nej blir en seger för partiet och ett ja kommer att innebära en tillströmning av besvikna och missnöjda väljare.
NYHETER

KATRINEHOLM Miljöpartiet är EMU-valets vinnare. Sveriges minsta parti har plötsligt stöd av halva svenska folket.

- Det är klart att det stärker oss, säger nej-drottningen Maria Wetterstrand.

I går kampanjade språkröret Maria Wetterstrand på Göran Perssons mark i Katrineholm. Men hon var ändå på hemmaplan. Precis som statsministern riksdagsdebuterade hon på ett sörmländskt mandat.

För småskalighet

Eleverna på Duveholmsskolan mötte en nej-drottning som varnade för europeisk centralisering och talade sig varm för småskalighet och beslut fattade nära människor.

- Röstar man ja ger man en frisedel till Göran Persson att göra som han vill. Ett nej gör att folket behåller makten att bestämma, sa hon.

Det mesta går miljöpartiets väg just nu. De nyss avslutade budgetförhandlingarna uppfyllde flera av partiets viktigaste krav. Och i opinionsmätningarna har nej-sidan fortfarande ett säkert grepp om väljarna.

Starkt stöd

- Vi känner att folk faktiskt lyssnar och att det vi säger har betydelse. Som miljöpartist är det väldigt roligt att stå i valstugor och ha stöd av 50 procent i stället för fem, säger hon.

Även ett ja stärker partiet.

- Det skulle göra en väldigt massa människor besvikna och missnöjda. Då skulle de ju kunna söka sig till miljöpartiet.

Mp trycks till

Göran Persson kommer att göra allt för att mp inte ska bli för kaxigt, tror Maria Wetterstrand.

- Ett nej gör att regeringen kommer att vilja trycka till mp och v för att visa sin styrka. Persson kommer inte att låta oss få ett för starkt fotfäste, säger hon.

Hittills har Maria Wetterstrand legat lite lågt i kampanjen. Den gångna helgen var hon ledig. Innan dess var hon tvungen att vara i Stockholm för budgetförhandlingarna.

Men på fredag deltar hon i kampanjens viktigaste debatt i SVT. Och trots vanan är hon nervös.

- Det är ju ett extra stort ansvar att vara utvald att representera hela nej-sidan.

Ja-sidan har tre tunga politiker i sitt lag, Anna Lindh, Carl Bildt och Göran Persson. Är det en fördel för dem?

- Det behöver det inte vara. Men det är klart, jag hade gärna haft Leif Pagrotsky med i debatten. Det tror jag att folk hade gillat.

Har du försökt övertala honom?

- Inte personligen. Men han varken får eller vill - det skulle sätta hans jobb på spel.

Din finske pojkvän är för euron. Blir det mycket diskussioner mellan er?

- Ja, men vi respekterar varandras ståndpunkter. Han har ju ingen åsikt om hur Sverige ska göra utan utgår från finska förutsättningar.

Fem snabba:

Elisabeth Lindham