Det trista valet

Aftonbladets Lena Mellin: Därför är det inget drag

NYHETER

Valrörelsen lider av ett stort fel.

Det är inget drag.

Foto: ULF HÖJER
PERSSONS emu-VAL: Posten Statsministern valde att poströsta på Folkungagatan i Stockholm. "Det är ett praktiskt och bra alternativ", sa han.

Om bara fyra dagar avgör svenska folket om kronan ska vara kvar eller om den ska ersättas av den gemensamma EU-valutan euro.

Det är en stor fråga. Det är en viktig fråga. Det är till och med en intressant fråga.

Alltså borde debatten vibrera. Den borde glittra av infall och utfall. Den borde engagera.

Men så är inte fallet.

Den är, för att uttrycka sig rakt på sak, tråkig. Skälen är framför allt följande:

1. Nej-sidan leder

I samtliga opinionsmätningar leder nej-sidan kraftigt. De har ingen anledning att äventyra den förmmodade segern med oväntade utspel eller förflugna ord. Det 'r bäst att sitta still i båten och göra så lite som möjligt.

2. Ja-sidan fegar

Ja-sidan, särskilt Göran Persson, gjorde en rad taktiska missar i valrörelsens början. men efter en jätteoffensiv som inleddes för två veckor sedan har man tagit sig tillbaka till någonlunda säker mark.

Ja-sidan har alltså inte heller nåon anledning att oroa bäljarna med oväntade upptåg eller uppseendeväckande fakta. Nu vill de bara signalera trygghet, förutsägbarhet och ansvar för nationen.

3. Sakfrågan är inte särskilt kul

Säga vad man vill om sedlar och mynt och banker i Frankfurt men de är teknikaliteter som inte inbjuder till het diskussion.

Det är helt enkelt svårt att koppla på hela känsloregistret för ett samtal om den svenske riksbankschefens befogenheter i det europeiska centralbankssystemet. Även om man gärna skulle vilja.

4 Exemplet Danmark.

Tre EU-länder står utanför valutasamarbetet. Sverige, Danmark och Storbritannien.

Väljarna i Danmark har vid två olika omröstningar sagt nej till euron, 1992 och 2000. Men trots det har vargarna inte kastat sig över landet.

Danmark har valt en modell som i Sverige skulle vara helt omöjlig. Kronan är fast knuten till euron och får bara avvika 2,25 procent från sitt riktvärde. Den danska riksbanken ändrar räntan samma dag som ECB i Frankfurt och till samma räntesats.

men trots det har landet klarat sig bra. Förra året var tilvästen högre och arbetslösheten betydligt lägre än i euroområdet. Priserna däremot ökade något mer.

det finns alltså handfasta bevis för at euron inte är en ödesfråga. I alla fall om man har en industri som är så konsumtionsinriktad som den ddanska.

5. Rött mot rött och blått mot blått

Svenska väljare håller sig på sin kant, vänster eller höger. Det bevisades inte minst vid riksdagsvalet förra året.

Men i folkomröstningen finns inga normala rättesnören. Centern står på samma sioda som vänsterpartoet, Göran Persson (s) har bildat förbund med Bo Lundgren (m).

det förvirrar vä'ljarna. och det gör kampanjerna otydliga.

Varken ja-ledarna eller nej-ledarna vill nämligen framstå som alltför goda kompisar med sina EMU-allierade.

i nästa partiledardebatt ska de vara fiender igen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM