Hon ångrade aldrig sina Hitlerhyllningar

Filmaren Leni Riefenstahl är död

1 av 4 | Foto: AFTONBLADET ARKIV
Hitlers hantlangare Leni Riefenstahl, här längst till höger, fascinerades av diktatorn Adolf Hitler. Hennes propagandafilmer för nazismen gjorde henne berömd. Men hon förnekade att de var hyllningsfilmer till Hitler.
NYHETER

I "Viljans triumf" och "Olympia" hyllade hon Hitler. Resten av sitt liv fick hon be om förlåtelse. Men hon ångrade sig aldrig.

Leni Riefenstahl är död, 101 år gammal.

Hon var genial som filmare och fotograf - men hennes samröre med Hitler kunde världen aldrig glömma.

Leni Riefenstahl föddes som Helene Bertha Amalie Riefenstahl i Berlin 1902. Redan som barn älskade hon att stå i centrum och det var dansös hon ville bli. Som dansare gjorde hon succé. När ett knä gick sönder bestämde hon sig för att bli filmskådespelerska i stället - och gjorde succé igen.

Men sin största succé gjorde hon när hon bestämde sig för att ställa sig bakom kameran.

Begeistrad efter att ha besökt ett av Hitlers möten skrev hon till honom. Till sin förvåning fick hon genast ett svar.

Klassiska filmer

Några år senare, efter ett nära umgänge med såväl Hitler som Goebbels och Göring, gjorde hon filmen "Viljans triumf", om den nazistiska partikongressen i Nürnberg 1934. Totalt gjorde hon fyra filmer åt Hitler, men det var för "Viljans triumf" och "Olympia", filmen om OS i Berlin 1936, hon blev berömd. Filmerna var både geniala och nyskapande, men de var också en hyllning till Hitler och nazismen.

Även om Leni Riefenstahl själv har förnekat det.

När kriget var slut flydde hon undan de allierade till Tyrolen. I den lilla byn Wörgel i Österrike träffade hon Rudolf Knopp.

Han och hans tyska hustru Erna förbarmade sig över kvinnan på flykt och gav henne mat och husrum under några dagar.

Rudolf och Erna hade en liten son Peter, knappt två år gammal. Många år senare kom Peter Knopp till Sverige och blev fotograf på Aftonbladet.

Fängslades efter kriget

- Jag minns henne inte för jag var så liten. Men min mamma berättade att hon var väldigt hungrig och att hon gjorde äggröra åt henne, säger han.

Leni Riefenstahl arresterades senare och tillbringade tre år i fångenskap, som medlöpare.

Därefter levde hon många år i fattigdom, tillsammans med sin åldriga mor i en enrummare.

På 1960-talet fick hennes karriär fart igen, med bilderna av Nuba-folket i Sudan som hon levde hos i två år.

För fyra år sedan fick Leni Riefenstahl ett slags erkännande i sitt hemland - en stor utställning av och om hennes livsverk hölls i Potsdam.

Men firandet av hennes 100-årsdag förra året blev en skandal, eftersom hon lät en högerextremist arrangera festen - i det hus i München som före och under kriget var nazistpartiets högkvarter.

Avled i hemmet

Leni Riefenstals käresta sedan många år, den 40 år yngre Horst Kettler, fanns vid hennes sida ända till slutet.

- Hennes hjärta slutade bara att slå, berättade han i går morse när hans livskamrat avlidit i hemmet utanför München.

Den lille pojken Peter i byn Wörgel som Leni Riefenstahl lovade att bli gudmor åt när hon reste, som tack för mat och husrum, honom återsåg hon aldrig.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM