Pinochet lever i lyx

Ex-diktatorn har mördat 3 000 – går fortfarande fri

NYHETER

Ingen tvivlar på att ex-diktatorn Augusto Pinochets händer är fulla av blod.

Men i stället för att ruttna i en cell med andra mördare lever han ett bekvämt liv i sommarresidenset.

På grund av ålderdom och påstådd ohälsa har Pinochet undgått att dömas för sina brott.

Foto: REUTERS
GLAD PENSIONÄR I morgon är det 30 år sedan Augusto Pinochet tog makten från Chiles folkvalde Salvador Allende. Nu lever han pensionärsliv i sin lyxvilla - långt från landets rättssalar.

I morgon är det 30 år sedan Pinochet i en militärkupp tog makten från den folkvalde Salvador Allende.

I lyxvillan Los Boldos nära havet knappa tio mil från huvudstaden Santiago lever han ett behagligt pensionärsliv. Han promenerar och umgås med familjen. Efter en kort period av husarrest är han åter fri att resa som han vill. Och tillräckligt pigg för tripper till södra Chile för att hälsa på familjemedlemmar i Cardonales, faderns hemstad.

Greps 1998

Pinochet bär det yttersta ansvaret för att 3 000 chilenare mördades och ytterligare ett tusental försvann under åren av diktatur. Många överlevande tvingas stå ut med både mentala och fysiska ärren av tortyr.

Sedan Pinochet greps av i London 1998 och hölls i husarrest i över ett år har en rad försök gjorts att ställa ex-diktatorn inför rätta. Men han har alltid lyckats slingra sig undan.

För den som tror att lagen är lika för alla är Pinochets öde en påminnelse om skillnaden mellan önsketänkande och verklighet.

Visserligen har chilenska domstolar flera gånger hävt Pinochets immunitet mot åtal. Men Pinochet har gömt sig bakom en mur av välbetalda advokater och fått hjälp av oviljan hos rättsapparaten att ta i med hårdhandskarna mot en massmördare och f d statschef.

Varje åtalad i Chile måste inställa sig för att fotograferas och lämna fingeravtryck. Pinochet har vägrat med motiveringen att det skulle ha "gravt negativa effekter på hans hälsa". Familjen fruktar att proceduren skulle förevigas av pressfotografer. Bilder skulle spridas över världen och ge intrycket av Pinochet som en vanlig, simpel brottsling.

Domstolarna hävdar att Pinochet inte klarar av en rättegång. Utan några grundligare läkarundersökningar har han klassats som dement och allmänt skröplig. Pinochet anser att en ingående hälsoundersökning vore kränkande.

Mäktiga vänner

Pinochet klarar sig undan därför att han fortfarande har mäktiga vänner i det chilenska samhället. Han må vara en mördare men det finns många chilenare som ser honom som en hjälte som räddade Chile undan en socialistisk katastrof.

Även om polariseringen efter den 11 september 1973 minskat så utgör händelserna fortfarande ett öppet sår i Chile. Så länge de skyldiga inte ställs till svars blir verklig försoning en omöjlighet.

Utanför grindarna till Los Boldos samlas ibland demonstranter med plakat och kräver rättvisa.

Närmare rättvisa än så är det inte troligt att de anhöriga till offren kommer.

Tecken tyder på att lägre officerare och poliser kan ställas inför rätta. Men Pinochet är närmare graven än en rättssal.

Diktatur mellan 1973 och 1990

Wolfgang Hansson