Försvunne värnpliktige återfunnen oskadd

Missförstånd kan ligga bakom försvinnandet

NYHETER

Den 19-årige värnpliktige som varit försvunnen efter en militärövning i trakten av Måttsund söder om Luleå är återfunnen oskadd idag på onsdagsförmiddagen.

Ett missförstånd om övningens art kan vara orsak till att han hållit sig undan sedan natten till tisdag.

- Det var tre hundpatruller som fann honom ganska nära vägen mellan Luleå och Kallax, säger närpolischefen Bo Strömbäck till aftonbladet.se.

Den unge mannen var oskadd.

- Han var i bra skick, det är en vältränad kille. Självklart var han hungrig, hans proviant hade mest bestått av dricka.

Militären hade haft en orienteringsövning och förutsättningen var att personalen skulle gå på egen hand i terrängen.

- Men vi tror att det kan ha uppstått ett missförstånd mellan befälen och att mannen uppfattat det så att han skulle hålla sig undan, säger Bo Strömbäck.

Enligt Stefan Helsing, pressansvarig vid F21, hade 19-åringen hade självmant hållit sig gömd i skogen, i tron att det ingick i övningen.

Kommunikationsradio ingick i utrustningen, men den hade han inte använt eftersom han trott att radiotystnad skulle iakttagas.

-Nu måste vi analysera det här och se om det fanns några brister när vi gick igenom förutsättningarna för övningen med de värnpliktiga, säger Stefan Helsing till TT.

Mannen skulle ha återvänt till sin grupp vid midnatt natten till tisdagen men dök aldrig upp.

Ett massivt räddningspådrag sattes in med personal från F21, frivilliga, polisens hundpatruller, helikopter och idag även ett Viggen-plan.

Polisen hade hjälp av att alla Norrbottens polishundar med förare fanns på plats i Luleå för att ha några utbildningsdagar.

Så sökandet efter den försvunne fick ingå i utbildningen.

Simone Söderhjelm