Bali-bombare dömd till döden

Imam Samudra var hjärnan bakom bomberna som dödade 202

NYHETER

DENPASAR

Den islamistiske imam Samudra dömdes på onsdagen till döden för bombdåden på Bali förra hösten.

En domstol i Denpasar i Indonesien slog fast att han var hjärnan bakom bilbombsattentaten mot två populära nattklubbar där 202 människor dog, bland dem flera svenska turister.

Domarna beskrev dådet som ett ovanligt stort brott och ett brott mot mänskligheten. Några förmildrande omständigheter fanns inte enligt rätten.

Men Samudra höjde sin knutna näve och ropade ''Allahu Akbar!'' (Gud är större) tre gånger efter det att han fått sin dom.

När polis ledde honom ut ur rättssalen ropade han än en gång ''Allahu Akbar''.

-Dra åt helvete, ni otrogna!, tillfogade han.

Blodigaste efter 11 september

Vid de rättsliga undersökningen har man kommit fram till att Samudra är en ledande medlem av det terrorstämplade nätverket Jemaah Islamiyah, som anses ha band till al-Qaida.

164 västerländska turister, varav många australier, och 38 indonesier dödades i attentatet på Bali i oktober i fjol. Det var det blodigaste terrordådet efter 11september-attackerna i USA 2001.

Samudra är den andre som dömts till döden för Balibomberna. Han har offentligt sagt att han skulle välkomna döden men sedan instruerat sina advokater att överklaga om han fick en dödsdom. Anledningen skulle vara att domen inte är förenlig med islam; han borde ha rannsakats enligt islamisk lag, anser han.

Fler domar snart

Ytterligare två domar mot misstänkta för Balibomberna väntar de närmaste veckorna.

Det ska ha varit den 33-årige Samudra som valde ut målen för attentatsmännen och instruerade dem hur de skulle gå till väga. Han såg bombdådet som ett inslag i sitt ''krig mot USA''.

I en film som visades i australisk tv i tisdags kväll sade Samudra via tolk:

-Jag vill säga australierna att vi inte är rädda. Inom tio år kommer Australien och Amerika att vara tillintetgjorda. Hjälp mig Gud, jag är inte rädd!

''Krig mot USA''

Samudra har under rättegången inte medgett några band till Jemaah Islamiya, men han har samtidigt inte gjort någon hemlighet av sina motiv.

-Kriget mot Amerika och dess allierade är ett krig mot ondskan, mot tyranni, och ett krig mot terrorism, har han bland annat sagt.

Samudras syster Nunung sade efteråt till en indonesisk radiostation att hon ber om ett mirakel för att rädda Samudra. Hon sade också att hans familj avvisar domen, därför att det är människor som fällt den, det är inte något straff från Gud.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM