Klämdes fast – räddades mirakulöst

Lastbils- chauffören klämdes fast – fick dropp i en hand som stack ut

1 av 2 | Foto: KAI REHN
Fastkilad i två timmar Föraren tappade kontrollen över fordonet på E4 norr om Jönköping i går eftermiddag. Lastbilen brakade in i mitträcket och föraren satt fastklämd i två timmar.
NYHETER

JÖNKÖPING

En hand stack ut ur lastbilsvraket.

Det blev den fastklämde chaufförens livlina. Här fick han dropp och första hjälpen i ett mirakulöst räddningsdrama mitt på motorvägen.

Långtradaren från Estland styrde av ännu okänd anledning för långt åt vänster på E4 norr om Jönköping i går eftermiddag. Föraren tappade kontrollen över fordonet som brakade in i mitträcket.

Hytten trycktes samman, delar av räckets stålkonstruktion spretade in via tak och rutor. Och där inne blev den 30-årige föraren fastkilad som i ett skruvstäd. I nästan två timmar.

– Att få loss honom blev ett oändligt finlirande, det gällde att arbeta ytterst varsamt, berättar brandmästare Bernt Gunnarsson som ledde räddningsstyrkan på plats.

Sågade bit för bit

Via chaufförens hand som stack ut från vrakets krossade innandöme kunde ambulanspersonal tillföra smärtlindring och lugnande.

– Samtidigt sågade och bände vi bort bit för bit av hytten och kunde till slut få in en minibår. Efter drygt en och en halv timme drog vi försiktigt ut mannen.

På Länssjukhuset Ryhov i Jönköping kunde sedan läkarna konstatera ännu ett mirakel: den räddade chauffören var så gott som oskadd. Han hade bara ytliga sår, bland annat i huvudet.

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM