"Persson blir rejält vingklippt vid ett nej"

Läs chattet med Lena Mellin

NYHETER

Om nej-sidan vinner folkomröstningen om eurons införande i Sverige kommer Göran Persson troligen att börja se sig om efter ett nytt jobb. Det hävdade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin när hon chattade med läsarna på aftonbladet.se.

Arbetarbroder säger: Vad händer med Göran Persson om han "förlorar" valet? Är han slut som politiker då?

Lena Mellin säger: Inte slut men rejält vingklippt. Hans auktoritet är åtminstone tillfälligt undergrävd. Om han förlorar tror jag att han kommer att börja fundera på när han ska lämna uppdraget som partiledare och statsminister. Han har redan legat i selen i åtta år och det är lång tid på det uppdraget.

bart säger: Om det blir nej på söndag kommer vi ändå få euron om några år. Är det någon mening att rösta?

Lena Mellin säger: Klart det är mening med att rösta. Det kommer inte att bli någon ny folkomröstning förrän tidigast 2010. Blir det ja då kommer det att dröja minst tre år till innan euron finns i Sverige. Den som vill skjuta upp beslutet ska alltså rösta nej.

Mira säger: Tycker du som jag att de ekonomiska frågorna i valet har kommit i skymundan för allt prat om EU och demokratin.Väldigt lite prat om räntor och inflation.

Lena Mellin säger: Jag håller med dig om att de hamnat i skymundan. Och det är märkligt eftersom det ju handlar om pengar och ekonomi.

Lizz säger: Vad anser du om all propaganda för och emot EMU?

Lena Mellin säger: Jobbig. Den är påträngande. Och inte alltid så sanningsenlig.

persson23 säger: Vi håller på med ett arbete i skolan och det är en fråga vi inte hittat nått svar på - kommer klassklyftorna öka? Vad har du för åsikt om saken?

Lena Mellin säger: Tendensen är klar, klassklyftorna ökar i hela västvärlden. Men det beror inte på euron eller vilken valuta som nu gäller i det landet. Det beror på helt andra saker.

Jonny säger: Har du någon kommentar till att en stor grupp väljare bestämmer sig sista veckan? Man har ju under lång tid fått information och argument. Inget nytt framkommer ju under den sista veckan. Vad väntar man på?

Lena Mellin säger: Människor bestämmer sig senare och senare, även i riksdagsvalen. Det är en tendens. Varför det är så är verkligen en relevant fråga. När det gäller euron tror jag det beror på att frågan är ganska teknisk, man fattar inte riktigt vad det handlar om annat än att det blir nya pengar i handeln. I mångt och mycket tycker jag den här omröstningen verkar bli en andra folkomröstning om medlemskapet i EU.

Jonas säger: Vem vinner valet på söndag och varför? Hur stor betydelse har debatten med Bildt och Persson på samma sida på fredag?

Lena Mellin säger: Jag TROR, med betoning på TROR, att ja-sidan vinner med en mycket liten marginal. Jag kan tyvärr inte förklara varför jag tror det eftersom inga mätningar tyder på att det skulle bli ja. Jag tror det är mycket betydelsefullt för ja-sidan att Persson, LIndh och Bildt representerar dem i slutdebatten. De har alla hög trovärdighet och Bildts är särskilt hög i internationella frågor.

Arbetarbroder säger: Tycker du att valrörelsen har varit demokratisk? Jag tänker på Göran Perssons försök att sätta munkavel på socialdemokrater som röstar nej och på ja-sidans överlägsna ekonomiska övertag?

Lena Mellin säger: Jag tycker den har varit demokratisk. Även partier har olika ekonomiska förutsättningar, exempelvis får socialdemokraterna rundhänta bidrag från LO. Det är en del av demokratin att man ekonomiskt får stödja dem som har rätt. Munkavlepåbudet har ju inte direkt följts och om det gynnat någon så tror jag det är nej-sidan, inte ja som väl var meningen.

ellen säger: Vilka tycker du har bedrivit den bästa kampanjen så här långt? Ja eller nej? Vilka partier/företrädare?

Lena Mellin säger: Nej-sidan har ju bedrivit en bättre kampanj eftersom de leder i opinonsmätningarna. De började också mycket tidigare än ja-sidan och tog det så kallade problemformuleringsinitiativet. De styrde helt enkelt in debatten i den fåra som de tyckte var bäst och där har den varit kvar ända till slutet.

jönnson säger: Varför tio år tills nästa omröstning?

Lena Mellin säger: Därför de fyra partiledarna Lundgren, Persson, Svensson och Leijonborg är överens om det. Jag tycker att de gjort en korrekt bedömning. Det går inte att ha en folkomröstning före nästa riksdagsval 2006. Man kan inte folkomrösta i samma fråga hur ofta som helst.

Niclas säger: Vad tycker du kunde gjorts bättre nu på efterhand inför valet? Jag tycker att jag hade ett bra grepp om EMU innan alla debatter. Nu är allt bara en enda röra. Tror du fler upplever likadant?

Lena Mellin säger: Ja, det tror jag. Valrörelsen har ju inte varit särskilt upplysande, snarare tvärtom. Nej är nej tills vidare. Ja är ja tidigast 1 januari 2006 men kanske senare. Före valrörelsen var nej nej och ja ja. Nu är det lite mer modererat och uppmjukat.

Emma säger: Jag undrar vad som kommer hända med skolorna, barnomsorgen och alla vanliga kommunalarbetare? Kommer de som är rikare bli rikare och fattiga blir fattigare?

Lena Mellin säger: Praktiskt taget alla anser att euron leder till ökad ekonomisk tillväxt. Det betyder ökade skatteintäkter. Vad politikerna vill använda dessa pengar till beror på vilket parti de tillhör. Vissa vill sänka skatten, andra vill satsa på vården och skolan.

Bea säger: Jag har tänkt på att det är så mycket pengar som styr. Ja-sidan ska ha en propaganda budget som är 50% större än nej-sidans. Det är klart vi påverkas och röster blir på så sätt köpta. Tycker du det är rätt att ha en omröstning som inte är på "lika villkor"?

Lena Mellin säger: Nej-sidan har fått mer statliga pengar än ja-sidan. Ja-sidan har däremot fått mer frivilliga bidrag, exempelvis från näringslivet. Inga valkampanjer bedrivs på lika villkor. Socialdemokraternas valbudgetar är dubbelt så höga som moderaternas. Små partier som miljöpartiet får klara sig på ännu mindre. Man kan tycka att alla ska ha lika villkor. Men så är det inte i några val, inte i det här heller.

Anne säger: Hur kan två riksbankchefer ha så olika uppfattning om vad som är bra och dåligt med EMU. De borde ju stå på samma sida. Om inte de vet vad som är bäst hur kan då ja-sidan hävda att vi skulle bli helt utanför med sämre tillväxt mm?

Lena Mellin säger: Fakta kan man tolka på olika sätt. Willy Bergström och Lars Wohlin har gjort andra tolkningar av tillgängliga fakta än Lars Heikensten och Urban Bäckström (alla är riksbankschefer) Det enkla svaret är nog att känslan och tron avgör.

Tor säger: EMU handlar ju ytterst om Europatanken. Vad tror du är orsaken till att ungdomar och kvinnor tycks vara så skeptiska?

Lena Mellin säger: Jag tycker det är helt obegripligt. Europa är världens mest krigshärjade kontinent. Om en adminstrativ uppfinning som EU kan råda bot på detta är det bra tycker jag. Det borde ungdomar också tycka - även om de flesta svenska ungdomar knappt har träffat någon som varit med i ett krig.

sss säger: Hur demokratiskt/odemokratiskt är ECB jämfört med riksbanken?

Lena Mellin säger: Den är lika demokratisk eller odemokratisk. Det finns en politisk ledning (riksbanksfullmäktige/alt Europeiska rådet) och en oavsättbar direktion (sex alt åtta bankchefer) som sitter i sex år. Möjligen kan man säga att ECB är mer demokratisk eftersom räntebesluten fattas av direktionen tillsammans med euroländernas riksbankschefer,alltså en ganska stor grupp. Medan den svenska räntan sätts enbart av direktionen. En skillnad är dock att protokollen från riksbankens möten snabbt blir offentliga, efter ett par veckor. I ECB tar det 30 år.

Lena Mellin säger: TACK FÖR ALLA FRÅGOR - nu måste jag ila. Rösta på söndag!

aftonbladet.se