Hon var partiets kronprinsessa

En av Sveriges mest beundrade kvinnor

Foto: ULF HÖJER
NYHETER

Anna Lindh, 46, var en av Sveriges mest inflytelserika politiker och hade redan en lång politisk karriär bakom sig.

I en omröstning som Sifo gjorde för tidningen Ica-kuriren tidigare i år hamnade hon på fjärde plats över Sveriges mest beundrade kvinnor.

Hon ansågs av många bedömare som en trolig efterträdare till Göran Persson på postens som partiledare för socialdemokraterna.

Under eurovalskampanjen har tvåbarnsmamman Anna Lindh varit ett av socialdemokraternas starkaste namn. Hennes ansikte pryder anslagstavlor över hela landet. Hennes röst har hörts i tv- och radiodebatter i stort sett varje dag sedan valkampanjen drog igång.

Anna Lindh föddes i Stockholmsförorten Enskede. Hon är utbildad jurist, hon tog sin juristexamen 1982. Samma år valdes hon in i Riksdagen, samtidigt som hon satt som tingsnotarie vid Stockholms tingsrätt.

Miljöengagerad SSU-bas

Under sex år, 1984 till 1990, var Anna Lindh ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU. Sedan 1991 satt hon i socialdemokraternas verkställande utskott.

Anna Lindh har även varit verksam som kommunalpolitiker: under åren 1991 till 1994 var hon kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm.

Som 37-åring utsågs hon till miljöminister 1994.

Fyra år senare fick hon överta ansvaret för Sveriges utrikespolitik, när hon 1998 utsågs till utrikesminister, med ansvar för bland annat utrikes- och säkerhetspolitik samt mänskliga rättigheter.

Kritiserad efter utspel

Men den senaste tiden har hon även fått skarp kritik från grupper inom det egna partiet efter hennes utspel i EMU-debatten som hon gjorde tillsammans med Ericssons vd Carl-Henric Svanberg.

Tillsammans varnade de för att en nejseger efter fem, tio år kunde leda till att Sverige går miste om utlandsinvesteringar och svenska satsningar.

Utspelet tolkades av kritikerna som ett slags förräderi där socialdemokraten Lindh gjort gemensam sak med storkapitalet.

Fredrik Rundkvist, TT