Omvärlden fördömer knivattacken

EU:s utrikespolitiske talesman: Ett vansinnesdåd

NYHETER

Politiker utomlands reagerar starkt på knivattacken mot Anna Lindh.

– Vansinnesdåd! säger EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana till SVT.

- Jag hoppas snart du blir återställd och att du kan verka för ditt land och mänskliga rättigheter, sa Solana i en hälsning till utrikesministern på onsdagen.

EU:s utrikeskommissionär Chris Patten lämnade följande uttalande via sin talesman.

''Jag är förfärad över nyheten om attacken på den svenska utrikesministern Anna Lindh, med vem jag har haft privilegiet att arbete med under de senaste fyra åren. Hon är en modig och begåvad politiker. Alla önskar henne ett snabbt tillfrisknande och sänder våra sympatier till hennes familj.''

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi uttrycker i en kommentar sin avsky för dådet.

– Jag är chockad av denna våldsamma attack mot fru Lindh. I kväll går mina tankar och böner till henne och hennes familj, sa han på onsdagskvällen.

Romano Prodi tillägger:

– Jag har känt Anna och haft ett nära samarbete med henne i åratal. Hon är en modig och intelligent politiker som jag kommit att tycka om och respektera enormt.

USA uttrycker bestörtning

Sveriges ambassad i Washington har tagit emot flera officiella reaktioner från USA. Utrikesminister Colin Powell uttrycker genom Europachefen Elisabeth Jones sin bestörtning över det inträffade och meddelar att han följer utvecklingen.

Från Vita huset har bland andra presidentens utrikespolitiska rådgivare Condoleezza Rice uttryckt sitt beklagande och deltagande.

Vince Morelli, vid representanthusets utrikesutskott har kontaktat den svenska ambassaden och uttryckt hur chockade medlemmarna är över vad som hänt den svenska utrikesministern.

Norge: Chockerande nyheter

EU-parlamentets talman Pat Cox fördömde den ''vettlösa attacken'' och skriver i ett pressmeddelande att Lindh har många vänner i Europa som önskar henne snabbast möjliga tillfrisknande.

– Detta är chockerande nyheter, kommenterade Norges utrikesminister Jan Petersen beskedet om knivöverfallet.

– Anna Lindh är en nära kollega som jag sätter värde på att samarbeta med. Jag förstår att hon ligger på operationsbordet och sänder henne alla mina lyckönskningar och hoppas att hon återhämtar sig snarast möjligt, tillade Petersen på onsdagen enligt nyhetsbyrån NTB från WTO-mötet i Cancun i Mexiko.

Den norske ministern var tillsammans med Lindh i Lettlands huvudstad Riga för bara en vecka sedan.

– Det här visar att personer som syns i det offentliga livet är utsatta, även i Skandinavien, sa Petersen.

– Det kommer nog att leda till att politiker får skydda sig bättre. Men man kan aldrig värja sig mot enskilda personer.

Johan Kristensen, Mattias Lundell, TT

ARTIKELN HANDLAR OM