”Hon sa: Gud, han har huggit mig i magen”

Vittnen berättar om attacken mot Anna Lindh

NYHETER

Utrikesminister Anna Lindh attackerades helt öppet på varuhuset NK i centrala Stockholm på onsdagseftermiddagen.

Många kunder och anställda blev vittnen till attacken.

– Lindh sa: "Gud, han har knivhuggit mig i magen", uppger ett vittne som såg hela dramat.

Ögonvittnet Hanna Sundberg berättar för nyhetsbyrån AP hur Anna Lindh plötsligt kom springande förbi henne som om hon blev jagad innan hon kollapsade på golvet.

– Hon kom flygande in i Filippa K-affären på NK. Hon låg på golvet och det såg ut som om en lång man med keps slog henne. Men när han sprang iväg slängde han ifrån sig en kniv, säger Hanna Sundberg.

 – Lindh sa "Gud, han har knivhuggit mig i magen", fortsätter Sundberg.

Slog henne i huvudet

Max Prades, som arbetar i varuhuset, säger att utrikesministern attackerades i en dambutik på första våningen. Han var på väg åt det hållet när han mötte räddningstjänsten.

  – Hon låg på en bår med slutna ögon. Det var svårt att se hur det var med henne, säger han.

Enligt vittnen som Prades talat med slog en stor man Lindh två gånger i huvudet innan han tog fram kniven.

"Hon blödde från armen"

Angelica Bjerring befann sig också på platsen när dramat inträffade.

- Jag kom upp för rulltrappan och de frågade om det fanns någon med sjukvårdsutbildning på platsen. Jag frågade om jag kunde hjälpa till eftersom jag är sjukvårdsutbildad, säger hon till TV4.

Bjerring beskriver hur hon kom in i butiken och såg en kvinna ligga på golvet vid ena väggen.

- När jag kom fram såg jag att det var Anna Lindh. Hon blödde från ena armen och jag kunde se att det var ett flera centimeter långt snitt. Det fanns även blod på hennes tröja. Jag var inte säker på om det kom från armen, men jag misstänkte att det var en skada i buken, säger hon.

Mötte gärningsmannen

Filippa Wassberg, som arbetar vid NK:s sport och fritidsavdelning, mötte gärningsmannen vid rulltrappan bara några sekunder efter att han överfallit Anna Lindh.

- Först gick han. Sedan var det någon som kopplade och ropade ''ta tag i honom''. Då började han springa. Jag tror att någon sprang efter, berättar hon för TT.

Enligt Filippa Wassberg höll mannen något i handen när han flydde. Sedan såg hon hur en kvinna låg på golvet utanför en affär, men hon såg aldrig att det var Anna Lindh.

Blodfläckar på golvet

Anna-Caroline Osseyran och hennes kompis Therese Hen var på väg till NK när de såg en stor folksamling utanför varuhuset.

- Vi såg flera polisbilar och en ambulans på gatan och sedan såg vi hur person fördes in i ambulansen, men jag såg inte vem det var, säger Anna-Caroline.

- När vi kom in på NK såg vi att något hade hänt vid Filippa K, det var blod på golvet och så. När vi frågade fick vi reda på att Anna Lindh blivit knivhuggen, säger hon.

Åsa Asplid, TT