Valkampanjen bröts efter attentatet

Statsministern tänker inte delta i fler aktiviteter

NYHETER

Knivöverfallet på utrikesminister Anna Lindh ändrade i ett slag förutsättningarna för folkomröstningen.

Såväl jasidan som nejsidan ställde omedelbart in alla aktiviteter i valkampanjen.

Anna Lindh skulle ha varit med i TV4 på onsdagskvällen i ett program där jasidan skulle argumentera för sin sak. Men frågor om ett ja eller nej till euron, räntenivåer och stabilitetspakter kändes plötsligt futtiga. Programmet ställdes självklart in.

En mycket skakad statsminister Göran Person ville på en presskonferens i Rosenbad inte kommentera om överfallet kan påverka folkomröstningsdatumet. Han var beredd att diskutera saken först under torsdagen.

Senare på kvällen meddelade Persson att han inte tänker delta i fler kampanjaktiviteter, förutom möjligen en sista tv-debatt.

Ovisshet

Under de sista kampanjdagarna var det tänkt att Anna Lindh skulle bli ett av jasidans absolut främsta vallok. Hon skulle delta i fredagens och lördagens slutdebatter i Sveriges Television respektive TV4.

Men på onsdagskvällen låg hon på Karolinska sjukhusets operationsbord. Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet att utrikesministern avlidit.

Både ja- och nejsidan ställde in alla kampanjer tills vidare. Hur det går med kampanjen framöver är oklart, enligt kristdemokraternas partiledare Alf Svensson.

- Men min grundinställning är att en demokratisk process inte får saboteras av illgärningsmän, sade han.

Omröstningen hålls

Det finns inga formella hinder för politikerna att skjuta upp EMU-folkomröstningen på grund av mordförsöket.

- Om alla berörda parter är överens, så är det möjligt, säger statsvetaren Rutger Lindahl till TT.

Det skulle i så fall vara en unik händelse. Rutger Lindahl har inte hört talas om att val eller folkomröstningar flyttats till följd av attentat mot en politiker, vare sig i Sverige eller på annat håll, och inget talar för att så sker nu heller.

Stabilt nej

Onsdagskvällens inställda aktiviteter i valkampanjen föregicks av nya siffror som ger nejsidan en fortsatt stabil ledning. Enligt den opinionsmätning som Sifo gör för TT tänker 49 procent rösta nej och 39 procent ja. 9 procent är tveksamma och 3 procent röstar blankt. Den bilden förstärktes av andra mätningar på onsdagen.

Hur dådet mot Anna Lindh påverkar opinionen återstår att se.

Lars Pedersen/TT