Vi förlorar en statsminister

Attentatet stoppar en spikrak karriär mot maktens topp

1 av 5 | Foto: PETER KJELLERÅS
PERSSONS KRONPRINSESSA Anna Lindh har försökt leva ett vanligt liv. Ett liv utan ständigt uppassande livvakter. Det betalar hon nu ett högt pris för. Socialdemokraterna förlorar sannolikt även en stor statsministerkandidat. För familjens skull kommer hon inte att vilja utsätta sig för samma risk igen.
NYHETER

Socialdemokraterna har, såvitt man nu kan bedöma, förlorat en kronprinsessa och landet en statsministerkandidat.

Anna Lindh betalar ett högt pris för att ha försökt leva som en vanlig människa.

Säkerhetspolisen kritiseras nu för det bristande skyddet av statsråden. Men som alla mynt har ständig livvaktsbevakning också en baksida.

Det är ett intrång att leva under ständig uppsikt av människor som vet när man går på toaletten, när man grälar med mamma i telefonen eller när man skickar barnen till affären.

Anna Lindh har sluppit det. Det betalar hon nu ett högt pris för.

Hektisk vecka

Som socialdemokraternas ja-drottning har Anna Lindh haft ett späckat program under EMU-valrörelsen. Möten sex dagar i veckan, ofta flera per dag.

I går eftermiddag slog hon sig lös ett par timmar. Hon gick till varuhuset NK för att handla tillsammans med en väninna. Hur det slutade vet vi. Anna Lindh kämpar för sitt liv på Karolinska sjukhuset.

Anna Lindhs karriär har varit spikrak. Från SSU-stolen via Stockholms stadshus till regeringskansliet. Hon har varit den stora favoriten till att efterträda Göran Persson den dag han väljer att avgå.

Märkt för livet

Men socialdemokraterna har sannolikt förlorat sin kronprinsessa. Och Sverige en populär kandidat till statsministerposten.

Även om Anna Lindh klarar krisen kommer hon att vara märkt för livet av knivattacken. Inte bara fysiskt. Utan också psykiskt.

Anna Lindh är en i grunden anspråkslös person. Maktens insignier betyder lite eller ingenting för henne. Nu har hon, bara för att hon är känd, utsatts för ett brutalt och livshotande överfall.

Att hon på nytt skulle vilja utsätta sig för den risken, och på en ännu mer påpassad post än nu, är inte troligt. Varken för sin egen eller för sönernas skull. De är i dag nio och tretton år gamla.

Påverkar valet

Attacken mot utrikesministern lägger en slagskugga över de tre dagar som återstår till folkomröstningen. Hon skulle ha deltagit i de båda avslutande debatterna i tv, debatter som man nu inte ens vet om de blir av.

Tills vidare är alla valkampanjer inställda. Hur det, och attentatet i sig, kommer att påverka valet är omöjligt att veta. Partiledarna träffas vid lunchtid och drar upp riktlinjerna.

Men den våg av sympati som attentatet väcker för Anna Lindh personligen kan givetvis påverka valutgången. Hur är svårare att säga.

Det kan gynna ja-sidan där Lindh varit en av de främsta företrädarna. Men det kan också bli tvärtom. Att behovet av trygghet manifesteras i fler nej-röster.

Nytt misslyckande

Men attentatet kommer också att få andra konsekvenser. Det finns inom socialdemokratin en stark misstro mot säkerhetspolisen, Säpo. 17 år efter mordet på Olof Palme har den på nytt misslyckats med att garantera säkerheten kring en av regeringens mest centrala statsråd.

Polisen har dessutom hittills misslyckats med att gripa gärningsmannen. Att det kommer att leda till en ny genomlysning av polisens verksamhet är mycket troligt.

Men kanske finns också ett behov att diskutera tonen i debatten. Den accelererande fokuseringen på ett fåtal personer gör möjligen världen lite mer lättbegriplig.

Men den innebär också risker. Framför allt för de utvalda som lätt kan förvandlas till måltavlor för aggressioner som inte har ett dugg med uppdraget att göra.

Lena Mellin