Terrorkriget är ett fiasko

Efter jakten på diktatorerna har världen blivit osäkrare

NYHETER

En hoppfull slutsats två år efter att tornen i New York rasade samman: något nytt dåd av samma kaliber har al-Qaida inte lyckats genomföra.

Men ingen seger är i sikte i kriget mot terrorismen. Tvärtom ser USA:s aggressiva jakt ut att i stället göda terrorismen.

Wolfgang Hansson ANALYS

Kriget i Irak fick arga män från hela arabvärlden att trots bombanfallen sätta sig på bussar med destination Bagdad. Målet var att slåss mot USA.

Mönstret upprepas igen efter några månader av amerikansk ockupation. Över gränserna strömmar jihadister på jakt efter en amerikansk skalp.

Aktiva terrorister

Säkert var många av dessa män USA-hatare redan före Irakkriget. På kaféerna i Damaskus, Amman och Teheran svor de över president Bush och hans krig mot terrorismen.

Men hur många av dem var aktiva terrorister före Irakkriget? Hur många var beredda att spränga sig själva i luften bara de kunde ta några amerikanska liv med sig? Hur många har rekryterats av al-Qaida och liknande rörelser i ren ilska över USA:s maktfullkomlighet?

Irak under Saddam ägnade sig åt terror mot den egna befolkningen. Men inte åt internationell terrorism.

Irak efter kriget har förvandlats till en ny tummelplats för allsköns terrorister och antivästliga muslimska fundamentalister.

Positivt är att två vidriga regimer störtats. Men vad har kommit i stället? I Afghanistan kan landets president snart två år efter kriget knappt röra sig utanför Kabul. Övriga landet är i händerna på lokala krigsherrar, återuppståndna talibaner och andra ljusskygga element.

I båda länderna är säkerhetsläget så dåligt att hjälporganisationer lämnat eller bara bedriver en begränsad verksamhet.

Positivt är att en rad höga ledare i al-Qaida gripits. Men organisationen är inte knäckt. De som finns kvar har spridits över världen där de startat nya celler och kan planera nya terrordåd.

Al-Qaida i dag är mer en idé än en fast organisation. En idé som slagit rot hos militanta grupper runtom i världen.

Terrorismen sprids som sarsepidemi.

Lika hjälplösa

Än så länge har västvärlden undgått en ny spektakulär attack som i människoliv eller psykologisk effekt kan mäta sig med World Trade Center.

Men USA-dåden tog flera år att planera. Risken är att vi trots alla säkerhetsåtgärder är lika hjälplösa om en ny attack utförs. Världen har inte blivit ett dugg säkrare efter den 11 september 2001. Snarare tvärtom.

Wolfgang Hansson