Han träffade Lindh i går – Papandreou är chockad

NYHETER

Dagen före knivdådet tillbringade de en svensk solskensdag tillsammans. Anna Lindh och Giorgios Papandreou.

- Jag är djupt chockerad och mycket orolig för det som nu hänt. Anna är en väldigt nära vän till mig och vi samarbetar alltid på en personlig nivå, säger Greklands utrikesminister.

Foto: ULF HÖJER
Anna Lindh och Giorgios Papandreou var riktigt nära vänner.

De kindpussades när de träffades på en nyöppnad grekisk krog i Norrköping.

- Så bra att du kom när jag stod här på trappan. Nu är vi ju lika långa, sa Anna Lindh från trappsteget ovanför.

Sedan tackade hon Papandreou för att han nappat på hennes inbjudan att hjälpa till med ja-sidans EMU-kampanj.

- Jag brukar alltid säga att du är min favoritutrikesminister. Och det säger jag inte bara för att du pratar så bra svenska. Jag säger det också för det fina arbete du gör inom EU och det du gjort för freden på Balkan, sa Anna Lindh.

I går, när Aftonbladet nådde Papandreou på en knastrig mobillinje till Cypern, tänkte han tillbaka på tisdagen i Sverige.

- Det gör mig så chockerad. Vi var tillsammans och gick omkring i Norrköping. Det var så fint och vackert. Sedan fortsatte vi till Medborgarplatsen i Stockholm för att hålla tal där.

- Allt var så öppet och fint. Ur demokratisk synvinkel är det därför extra synd och allvarligt när sådana här händelser inträffar.

Giorgios Papandreou kom till Sverige som politisk flykting undan den grekiska militärjuntan. Under sin landsflykt, och i sin kamp för demokrati, kom han tidigt i kontakt med Anna Lindh.

- Hon var ordförande i SSU då och jag har nog känt henne i tjugo år. Nu kan jag bara hoppas att hon snabbt återhämtar sig och blir aktiv och kämpande igen. All min solidaritet går till henne, hennes familj och till Sverige.

Leif-Åke Josefsson