Här blir hon attackerad

Anna Lindh angreps för en vecka sedan - utan att få hjälp

NYHETER

Anna Lindh attackerades av en känd missbrukare för tio dagar sedan i

Gävle.

Statsrådet Ulrica Messing lyckades stoppa den hotfulla mannen.

Poliserna som skulle skydda ministrarna var inte på plats.

Foto: BRITT MATTSSON/ARBETARBLADET
MESSING FICK INGRIPA Utrikesminister Anna Lindh talade under ett torgmöte i Gävle den 1 september när en känd missbrukare lyckades ta sig fram till henne utan att polis ingrep. Statsrådet Ulrica Messing ingrep och lyckades putta undan den hotfulla mannen. Polispatrullen som var där för att skydda Anna Lindh och Ulrica Messing var inte på plats och först efter att man ringt polisens ledningscentral kunde patrullen lokaliseras och kallas till platsen.

Utrikesminister Anna Lindh och biträdande näringsminister Ulrica Messing talade på Stortorget i Gävle den 1 september.

Plötsligt började en känd missbrukare i 40-årsålderen tränga sig fram bland de drygt 100 åhörare som hade sökt sig till torgmötet.

Höll i flaska

- Jag såg på långt håll att mannen höll en flaska i ena handen och någonting annat i den andra handen. Han var på väg mot Anna Lindh, säger Magnus Jonsson, socialdemokratisk ombudsman.

- Jag började fundera på hur vi skulle tackla situationen, vad vi skulle göra.

Partifunktionären Voitto Visuri reagerade direkt:

- Jag tänkte att det kunde hända någonting. Jag gjorde mig redo att ingripa.

Mannen tog sig fram till Lindh, som just då talade i mikrofonen. Han var kraftigt berusad, mumlade något till utrikesministern och höll fram föremålet han hade i handen. Det visade sig vara en tändare.

Ulrica Messing grep in och lyckades putta undan mannen. Samtidigt började Magnus Jonsson och Lindhs pressekreterare Dan Svanell att leta efter poliserna som skulle finnas på plats.

- Vi jagade runt torget men hittade dem inte. Jag vet inte var de var, säger Jonsson.

Var inte på plats

Han tvingades till slut ringa polisens ledningscentral som via kommunikationsradio fick tag på patrullen som skulle skydda ministrarna.

Efter någon minut var poliserna på plats. Enligt Rolf Gustafsson, presstalesman hos polisen i Gävle, är mannen en känd missbrukare i 40-årsåldern. Han är dock inte dömd för våldsbrott.

- När patrullen kom till platsen tog de med sig mannen en bit bort och släppte honom. Men då började han gå tillbaka mot Lindh, så de körde i väg honom en bit till.

Varför var inte polisen på plats från början?

- Jag vet inte. Jag känner inte till de här uppgifterna.

Oisín Cantwell