"Jag har aldrig sett så många reportrar gråta öppet"

NYHETER

- Det är en otroligt tryckt stämmning här. Jag har aldrig sett så många reportrar gråta öppet samtidigt, säger aftonbladet.se:s radioreporter Fredrik Lindén som var på plats vid presskonferensen där statsministern meddelade att AnnaLindh är död.

Foto: Ulf Höjer
Mona Sahlin i tårar.

- Det är en känsla av chock, säger Fredrik Lindén.

Under hela morgonen anlände ministrar och medarbetare till Rosenbad. Det var tydligt att vissa av dem fått dödsbudet redan före ankomsten.

Mona Sahlin anlände tårögd och sade helt kort att hon inte kunde prata.

I pressrummet på Rosenbad var stämningen mycket spänd inför statsministerns presskonferens. När beskedet om Lindhs död kom var reaktionen bland journalisterna stark och flera reportrar började gråta öppet.

Anders Sundström, en av ledarna inom jakampajen och tidigare socialdemokratisk minister:

– Det är inte lätt att säga hur man känner, det är djupt tragiskt. Hon var en av finaste människor jag känt.

– Vi säger i våra högtidstal att demokratin måste vinnas varje dag. Nu känns det verkligen som det är så och att det är vad vi kan göra för att hedra henne.

Vid slutet av statsministerns presskonferens om att Anna Lindh avlidit sänktes flaggorna på Stockholms slott och riksdagshuset på halv stång. Utanför UD hissades flaggan på halv stång.

Utanför utrikesdepartementet fanns inte många människor, men flera av dem som passerade var rörda. Stockholmare på väg till arbetet frågade reportrar utanför UD om det verkligen var sant att Anna Lindh avlidit.

Det var en mycket rörd Göran Persson som kom till Rosenbad klädd i mörk kostym. Han ställde sig i talarstolen och satte sig inte i mitten av det långa podiet som han brukar göra. Den ende andra minister som närvarande var samordningsminister Pär Nuder.

Persson kom direkt från en minnesstund med regeringen. Flera av journalisterna i salen började att gråta när de strax före Perssons inträde via TT:s nyhetsflash i mobiltelefonerna fick reda på att Anna Lindh avlidit.

Göran Persson hade också svårt att hålla tårarna borta, rösten stockade sig några gånger när han meddelade det ofattbara. Efter sitt korta anförande lämnade han salen utan att ta några frågor.

Nyheten om den svenska utrikesministerns död spreds snabbt över världen. Bara några minuter efter Göran Perssons besked blev Lindhs död toppnyhet på de största nyhetssajterna, såsom BBC och CNN. De stora utländska nyhetsbyråerna hade nyheten mindre än en minut efter att den blev känd i Sverige.

Simone Söderhjelm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM