Sten Andersson: Jag hoppades hon skulle bli partiordförande

NYHETER

För 17 år sedan gick den dåvarande utrikesministern Sten Andersson (s) in som partiordförande efter att Olof Palme avlidit.

Nu har ännu en av hans partikamrater mördats.

- Jag har svårt att förstå att hon är död, säger han.

Foto: Björn Lindahl
Sten Andersson

- Hon representerade en framtidsförhoppning, både i en nära och avlägsen framtid, säger Sten Andersson.

Han erkänner att han hade förhoppningar på att Anna Lindh skulle bli ny partiordförande för socialdemokraterna och så småningom även statsminister.

Anna Lindh var inte bara en oerhört kunnig och påläst politiker, hon var även mänsklig och hade stora personliga egenskaper, enligt Andersson.

- Det fanns stor anledning att tro att hon skulle uträttat mycket gott. Hon drevs av ett genuint intresse för människor och relationer.

En av Anna Lindhs starkaste sidor var den distans hon hade till sig själv, att hon kände till sina egna svagheter och att hon inte drevs av något eget maktbehov. Andersson beskriver hur Anna Lindh ofta kunde lätta upp stämningen med sin frimodiga attityd när hon träffade andra utrikesministrar.

- Anna Lindh hade lätt att få kontakt med andra människor. Hon kunde bryta upp stämningen, och då tänker jag främst på när hon träffade mer stela och pompösa ministrar.

Sten Andersson berättar om Anna Lindh

Sveriges ledare sörjer Anna Lindh

Åsa Asplid